Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 37.536 особа, а забележена су 783 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs. Према последњем пресеку стања у последња 24 сата од ковида 19. преминуле су још 2 особе, а оболело је још 416 људи. У Србији је од короневируса 515 пацијената на болничком лечењу, док се 24 особе налазе на респираторима.

Бројке су забрињавајуће, тим пре јер када је струка претходно предлагала, Кризни штаб није усвојио нове мере и ограничио се само на спровођење већ донетих мера.

Имунолог др Срђа Јанковић рекао је после одржане седнице Кризног штаба да се не уводе нове мере, већ оне које су већ на снази морају да се спроводе ригорозно и доследно. Оцењује епидемиолошку ситуацију као претећу и нада се да ће она моћи да се заустави поштовањем мера.

Истина је да је струка само предлагала мере које су други већ донели и да нема разлога да многе мере углавном доносимо са закашњењем. Истина је и да се постојеће мере не спроводе како се очекује иако су неки званичници оцењивали да су наши резултати добри, јер имамо одличне мере које грађани одговорно извршавају, мада сви знамо како је и једно и друго.

Епидемиолог Радмило Петровић изјавио је за РТС да мере које су тренутно на снази нису лоше, али је лоше њихово спровођење.

“Ми смо јако недисциплинован народ”, оценио је доктор Петровић и тиме најбоље демантовао оне који су из жеље да се ваљда додворе том народу или не знамо коме, давали оцене које не стоје..

Сутуација на терену је све озбиљнија и чак и лаици који су добро информисани знају да ће бити све тежа и тежа.

Према подацима Завода за јавно здравље у Врању, од 62 узорка, 17 је позитивно на коронавирус, од којих пет из Врања, девет из Прешева и по једна особа из Бујановца, Владичиног Хана и Босилеграда.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављен је 101 преглед, а укупан број првих прегледа је 43, подаци су градског Кризног штаба.

Општа болница у Новом Пазару централизовала је ковид амбуланте, па више неће бити непотребних прелазака пацијената из црвених у зелене ковид зоне. Истовремено град је донео одлуку о низу препорука којима ће бити ублажени ризици од ширења пандемије.

Новопазарски оперативни штаб донео је препоруке упућене верским заједницама. Препоручена је обавезна употреба маски и физичка дистанца током молитви. Наложен је појачан инспекцијски надзор свих мера. На сајту града објављена је одлука о рефундирању погребних трошкова породицама особа које су преминуле од ковида 19 пре 4. јула. У Општој болници је тренутно смештено седам пацијената.

Ситуација је наравно и даље најтежа у Београду. У последњих десетак дана повећао се број прегледа у ковид амбулантама у Београду, за око 30 одсто.

Александар Стефовски, државни секретар Министарства здравља рекао је за РТС да је у току јучерашњег дана 1.500 људи потражило помоћ, од који је више од 1.000 било првих прегледа. Пацијенти су се, каже, жалили на кашаљ, повишену температуру, слабост и малаксалост, а подједнако су била заступљена оба пола. Према његовим речима, ово је период када се више борави у затвореном простору и ближа комуниакација доводи до бржег заражавања.

Отуда понављамо стални апел:  Поштујте све мере које је већ прописао Кризни штаб.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here