Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

У последња 24 сата откривена су 94 нова случаја коронавируса у Србији, а једна особа је преминула. На респираторима се тренутно налази 17 пацијената. Највећи број заражених је у Београду, затим Лесковцу, Врању, Новом Пазару, док је у Војводини најмањи број позитивних случајева. У односу на свет то и није тако велики број,али дан брзо прође, а број заражених се континуирано увећава. То су друге земље уочиле и због броја новозаражених су нам ускратили прелазак границе или ће то учинити.

Београд је највеће жариште, јер је највећи град, али жаришта су све чешћа и у мањим срединама. Пример за то је Рашка област. Укупан број новооткривених од почетка па до данашњег дана је 171 у Новом Пазару и 56 особа у Тутину. Официјелни посматрачи констатују да се препоручене мере не поштују. То се може свакодневно видети у свим градовима и срединама и нико ништа не предузима да заштити савесне и одговорне.

По оцени здравствених стручњака нагли скок броја оболелих од ковида 19 последица је прераног опуштања након укидања ванредног стања.  Масовних присни контакти убрзавају преношење заразе.

Апел да морамо бити одговорни није довољан. Одговорни за функционисање система морали ба да учине напор да одређене мере добију снагу принуде. Није довољно да само пратимо стање и да упућујемо апеле. Једноставно мере су нужне и то што пре, јер када епидемија добије замах тешко се зауставља.

Док се то не догоди, преостаје нам да поновимо оно што смо безброј пута већ изрекли: Чувајте се,  перите руке што чешће, држите дистанцу и носите маске у затвореном простору. Тиме ћете помоћи најпре себи, потом ближњима, а такође и другима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here