Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Од почетка пандемије у Србији је од коронавируса је оболело 33.662 особе, док је преминуло укупно 750, а проценат смртности је 2,23 одсто. Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминула једна особа. Потврђено је 111 нових случајева заразе коронавирусом.

Број новооболелих је поново троцифрен, а само пре десетак дана, да будемо и прецизни 21. септембра, било је 30 новозаражених. Повећање је више него 300 одсто. Они који су реални посматрачи наше стварности нису нимало изненађени. Иако су званичници – стручњаци оцењивали да су резултати одраз пре свега одличних мера, које су они предложили и захваљујући одговорности грађана који мере уважавају, сви реални посматрачи су могли проценити да ни једно ни друго није тачно. Наиме, и обавезне и препоручене мере имају мањкавости, јер су добрим делом неконтролисане пре свега од оних који су за то плаћени. Затим у ситуацији када се многе земље враћају рестрикцијама, јер се ситуација погоршава, ми мере даље попуштамо иако нема великог оправдања за то и оно што је најважније и такве доста либералне мере се не примењују, а разне инспекције само симболично кажњавају одговорне послодавце и појединце које се о то оглушују и угрожавају савесне и одговорне грађане. Уосталом у стварну слику се свако могао уверити пролазећи поред ресторана и кафића, возећи се аутобусима, обилазећи шопинг центре и друге затворене просторе где су маске обавезне, а оне су права реткост.

Зато не изненађује што се ситуација погоршава, јер су то озбиљни посматрачи и очекивали.

Схватајући тежину ситуације, јер се многе земље спремају за увођење ванредног стања, а неке су га чак увеле, премијерка Ана Брнабић затражила је од градоначелника и председника општина у Србији да се појача контрола поштовања превентивних мера.

Ситуација на терену показује озбиљност ситуације. Примера ради у ужичкој Општој болници хоспитализовано је десеторо пацијената позитивних и суспектних на ковид 19, од којих је троје на интезивној нези, саопштила је пи-ар Здравственог центра Ужица Данијела Васиљевић. Истиче и да је у привременој ковид болници у Крчагову смештено 26 пацијената, што је седморо пацијената више у односу на јуче.

Београд је евидентно, самим тим што је највећи град, имао и највише оболелих. Јуче је евидентирано 43 новозаражених, што је повећање за 20 људи, , од којих је 15 морало на болничко лечење.

Градоначелник Београда и члан Кризног штаба Зоран Радојичић рекао је искрено за РТС  да се епидемија која тиња полако разбуктава у Београду и истакао да ће град појачати контролу поштовања мера.

Имајући у виду да бројке могу веома брзо бити много горе, градоначелник прихвата сугестију премијерке Брнабић да се мере контроле и кажњавања морају појачати.

Он с поносм наводи „да су синоћ 83 угоститељска објекта контролисана и два трговинска, и да су на пет места нађени прекршаји и написнае казне. Додаје и да је у просеку око 100 објеката дневно контролисано и у претходним месецима, нарочито у септембру, од 10 до 20 је било оних коју су кажњавани”. Када се претходно огласио о деловању инспекцијских служби, с поносом је истакао да су у једној великој акцији од 287 објеката, изрекли „чак“ 8 мандатних казни и написали 2 пријаве судијама за прекршаје. Колико је то била неозбиљна изјава, можемо рећи да је било мудрије да је сазвао све руководиоце инспекцијских служби и да им је поручио да ће сви бити смењени јер инспекције не раде свој посао. И тада се свако могао уверити да су се у највећем броју објеката драстично кршили прописи и да је од 287 контролисаних објекат морало да буде барем стотинак кажњених.

Очито да је време да почнемо да радимо свој посао. Апеле да се одговорно понашају сви грађани, не делују на све. То би нарошито лекари морали да разумеју, али очито не разумеју и зато би морали да консултују своје колеге које се баве тим проблемима. Санкције су нужне. Искуство развијених земаља могло би да им у томе помогне. Уз помоћ санкција развија се свест и људи постају одговорни. Последице могу да буду тешке. Доасада нас је и срећа пратила, а имајући у виду како се свет припрема да дочека нови талас короне вируса, морали бисмо да из тога извучемо поуку, јер ипак не можемо веровати да ћемо остати сигурно острво у чијем окружењу пливају ајкуле.

Морамо се припремити за тешко време које сигурно долази, а упозорење је јуче пренео и председник Србије Александар Вучић, обилазећи завршетак градње нову ковид болницу која ће се на срећу завршити на време. Ипак, пожелимо да нова болница има што више непопуњених кревета.

Свако попуштање дисциплине грађана може условити поновно разбуктавање епидемије и нагли пораст број заражених, што се у последње време догађа широм Европе.

У очекивању новог таласа корона вируса и како рече градоначелник Београда да се „епидемија која тиња полако разбуктава“ будимо одговорни и придржавајмо се законских норми и препорука – избегавајмо скупове, држимо дистанцу од других, носимо маске, одржавајмо личну хигијену – перимо руку …

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here