1. 07. 2020.

У Србији је до сада коронавирус потврђен код 24.892 особе, а од последица заразе преминуло је 558 људи. Од почетка епидемије тестиране су 650.744 особе. Свако непоштовање мера ће нас довести у ситуацију да епидемиолошка крива поново расте, упозоравају епидемиолози.

Епидемиолошка ситуација у Србији није сјајна иако су неки званичници статитстичким бројкама задовољни, али апсолутне бројке су ипак још високе и мора да нас брину. Брину нас и оцене струке која на истој конференцији за медије различито тумаче исту ситуацију. Једни кажу да је оптимистичка, други да је забрињавајућа. Нећемо да вагамо ко је више или мање у праву. Број заражених и умрлих и оних на рспираторима у сваком случају је велики и заслужује забринутост свих нас. Стање на терену о томе најбоље сведочи.

Према подацима градског Штаба за ванредне ситуације, током јучерашњег дана у Врању је једна особа позитивна на коронавирус преминула, број хоспитализованих у четири ковид болнице Здравственог центра Врање је 140 пацијената, од којих је на ковид позитивно 77, а било је и 16 нових пријема.  На кисеонику је 19 пацијената, а отпуштено је 15, међу њима и два пацијента транспортована у Клинички центар Ниш и један у Специјалну болницу за плућне болести у Сурдулици. Тренутно је у четири ковид болнице 75 слободних места.   У ковид амбуланти обављено је 213 прегледа, од тога 51 први преглед и 162 контролна. Узоркована је крв од 99 лица и обављено 134 РТГ прегледа плућа, од којих су 13 контролна. Амбулантно је дијагностиковано 36 бронхопнеумонија и обављено 57 брзих и 85 пи-си-ар тестова.

Са оваквом недисциплином појединаца не може нам бити боље, упозорио је директор Клиничког центра Крагујевац Предраг Саздановић. Клиничка слика пацијената са коронавирусом је много тежа сада него што је била на пролеће а пред нама је и трећи талас који се очекује на јесен, рекао је Саздановић за РТС.

После Београда, и у Нишу се отвара лабораторија за тестирање узорака на корона вирус “Ватрено око”. Реч је о донацији кинеске Владе. Лабораторија ће моћи дневно да обради око 1.000 узорака дневно. Грађена је два и по месеца и радиће у оквиру Института за јавно здравље у Нишу. Миодраг Стојановић, директор Института за јавно здравље, каже за РТС, да је данас историјски дан, јер ће лабораторија дати конкретан допринос борби против епидемије коронавируса. “Зграда има 790 квадрата. Постоји разлика у односу на Београд, јер поред дела за молекуларну детекцију, постоји део који ће се бавити серолошком дијагностиком. Тај део има 80 квадрата и већ је у употреби. Комплетна вирусологија је пребачена у ту зграду”, напомиње Стојановић.

Лабораторија је, истиче, грађена по најсавременијом принципима и изузетно је сигуран простор за рад јер има највиши ниво сигурности за детекцију агенаса.

Рад у лабораторији је, према његовим речима, изузетно комплексан а обука запослених трајала је месец дана. Стојановић наводи да ће се први узорци за детекцију сарс-ков-2 вируса већ сутра радити. Свечано отварање лабораторије заказано је за 11 часова.

Директор Института за реуматологију у Београду  Немања Дамјанов каже за РТС да се у тој институтицији не осећа смањење броја пацијената. Дневно се отпусти око 10 одсто пацијената, али се исто толико и прими, каже Дамјанов.

“Још нисмо осетили да се било шта попушта. Када смо почели да радимо ово, предвиђање је било да ће наше потребе за збрињавање тешких болесника бити 30-40 одсто. Испоставило се да је то 90 одсто”, наводи Дамјанов.

Ситуација је, каже, много тежа сада него на пролеће.

“За цео здравствени систем ово је прави рат, али и за целу земљу”, наводи директор Института за реуматологију. Тежину ситуације добро одсликава и промена у дневним потребама за кисеоником у Институту.

“Долази пун камион боца са кисеоником, 80 боца су наше дневне потребе. У редовном раду никада нам нису требале боце са кисеоником, мали концентратори задовољавали су наше потребе. Сада нам треба за око 75 болесника дневно, више од једне боце по болеснику дневно”, напомиње Дамјанов.

У Шапцу је, према последњим подацима, 25 новозаражених коронавирусом. Од почетка епидемије укупно је заражено 1.813 особа људи. На болничком лечењу је око 260 пацијената. Према последњем пресеку, преминуло је 7 пацијената, а заражене су још 372 особе.

Директорка Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”, Верица Јовановић, нагласила је да је Србија заинтересована да грађанима обезбеди вакцину против ковида 19 и да ће инсистирати да дође до ње онда када буде била доступна на тржишту. Поручила је да је јако значајно да особе које се нису у потпуности излечиле не излазе из својих кућа док не буду ковид негативне, јер они су преносиоци и опасност и ризик за све остале.

Док вакцина или евентуално лекови против ковида 19 не постану наша стварност, преостаје нам да се придржавамо предложених мера заштите од короне вирусс, који је и даље жесток, али и опомена за надлежне државне институције да оне који се не придржавају чак законски обавезних мера санкционишу, јер је  обавезна државе да заштити савесне и одговорне грађане.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here