Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Према последњем пресеку, коронавирус у Србији, у последња 24 сата, потврђен је код још 67 особа, а преминула су два пацијента. Тестирана су 5.263 узорка. На респиратору је 20 пацијената. Епидемиолошка ситуација на основу пренетих података стручњака није тешка, али у односу на оно што се дешава у свету и у нашем окружењу је ипак забрињавајућа, опомињућа и захтева будност и подсећање на мере заштите, на оне које су већ донете, али и на строже мере које ће врло ускоро морати да се примене.

Епидемиолози упозоравају да у наредном периоду може доћи до повећања активности коронавируса. “Током наредних дана очекује се да ће број оболелих бити троцифрен, али испод 200”, рекао је епидемиолог Предраг Кон.

Епидемиолози упозоравају да ситуација подсећа на ону средином јуна, и да је реална опасност трећег удара вируса, можда и пре средине новембра када су га очекивали.

Зато позивају на поштовање мера, пре свега правилно ношење маске.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да поновно увођење ванредног стања ипак није опција.

Највећи број заражених, чак 85 одсто, је из Београда и најчешће је реч о особама између 20 и 40 година старости.

У Србији је почела примена лека ремдесивир, који се користи у борби са коронавирусом. Лек не може да се купи, већ се даје искључиво уз одлуку конзилијума.

Ситуација на терену није алармантна, али није идеална. Испитивања показују да међу тестираним и примљеним у болнице има доста и позитивних.

Примера ради у ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализована су 24 пацијента, од којих је 10 позитивно на коронавирус. Према пристиглим резултатима од јуче, од 34 узорка, шест је позитивних на коронавирус и сви су са територије Врања.

Имајући у виду да се ситуација мења преко ноћи и да се број оболелих лако удвостручује или утростручује, потребно је бити више него обазрив и чинити све да се успори долазак вируса који је испред наших врата.

Да закључимо: Очекује се већа активност коронавируса, носите маске, држите дистанцу и перите руке

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here