Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 326 људи, а од последица заразе преминуле су још 2 особе. Тестирана су 7.242 узорка. На тежину ситуације синић упозорила и премијерка Брнабић, која је указала да ће број оболелих данас бити још већи.

Након пада броја новооболелих од ковида 19, последњих дана поново се бележи осетан раст оболелих. Највише заражених је у Београду.

Забринутост због повећања броја оболелих, синоћ је изнела и мандаторка за сатав нове владе Ана Брнабић и обраћању нацији на Јавном сервису Србије РТС. Најавила је да су јучерашња сазнања о броју оболелих до 20.00, да их је било преко 400 људи и да ће то данас бити објављено у редовном извештају Министарства здравља, који излази око 15.00.

Расте број оболелих и у Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Новом Саду, Врању, Ваљеву…

Директор Клиничког центра у Крагујевцу доктор Предраг Саздановић, чије смо ставове јуче опширно пренели,  каже да се епидемија полако буди свуда у Србији. Истиче да је веома песимистичан и да морамо да будемо данас паметни да сутра не бисмо бринули.

На срећу жаришта короне нису евидентирана међу студентима. У 14 студентских домова у Београду тренутно борави нешто мање од 8.000 студената, а од почетка нове академске године коронавирусом заражено је само њих троје, каже директор Студентског центра “Београд” Горан Минић и напомиње да су се студенти инфицирали ван домова и да су сада смештени у Студентску поликлинику.

И у установама социјалне заштите и домовима за старе ситуација још није алармантна – заражено је 7 корисника и 11 запослених.

Као што рекосмо највише новооболелих од коронавируса и јуче је било у Београду. У Градском заводу за плућне болести лекари свакодневно прегледају око 60 ковид позитивних пацијената, док је пре десетак дана било је 25.

Директорка те установе др Љиљана Тимотијевић рекла је за РТС да је дошло до знатног повећања новооболелих и истакла да је јуче од прегледаних 61 пацијента њих седам морало на болничко лечење.

Најчешћи разлог због којег се јављају пацијенти лекару су висока температура, отежано дисање и слабост, а има и оних са симптомима грипа који су позитивни на ковид 19, каже докторка.  Према њеним речима, двоструко је више првих прегледа него контролних. Указује да се на преглед јављају пацијенти узраста од 30 до 50 година и да је у питању радно способно становништво.

Слично је и у другим градовима Србије. Према подацима Штаба за ванредне ситуације у Врању, од 59 узорака, 20 је позитивно на коронавирус, од којих 14 из Врања, 4 из Прешева и 2 из Бујановца.  У ковид болници ЗЦ Врање хоспитализована су 33 пацијента, од којих је 16 позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом су 24 пацијента, на кисеонику десет.

Eпидемиолог Предраг Кон поново и јуче је апеловао на грађане, посебно Београђане, да носе маске, истичући да та мера, уз одржавање дистанце, пружа заштиту од коронавируса од близу 99 одсто.

“Став СЗО на почетку пандемије је био да има смисла да маску користи само заражена особа како би спречила пренос инфекције. Данас се говори да уколико сви носе маске и држе дистанцу заштита је близу 99 одсто. Уколико носи само један заштита за њега је око 30 одсто ако остали не носе”, написао је Кон на Фејсбуку.

Додао је да је мењање ставова о маскама последица најновијих истраживања, а посебно недвосмислених разлика у успешности сузбијања пандемије тамо где се маске масовно користе у односу на земље где се не користе. Кон ипак  јуче није поновио да су се лекари чланови Кризног штаба заложили да ношење маски и на отвореном простору буде и законска обавеза, али их је чиновничка политичка већина прегласала и рекла да је довољно да то буде препорука. Сматрамо да ће их ускоро ситуација натерати да уваже мишљење медицинских стручњака, јер су то већ одавно већ усвојиле многе развијене земље. Док се то не догоди, ви који схватате значај ношења маски, наставите да то и даље чините.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here