Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Од почетка епидемије коронавирус је у Србији потврђен код 35.006 особа, а од последица заразе преминуло је 767 људи. До сада је тестирано 1.206.976 узорака.

Према последњим информацијама, у последња 24 сата,  коронавирусом су у Србији заражене још 152 особе, а преминуло је још двоје пацијената. На болничком лечењу је 329 особа, а на респираторима су 22 пацијента.

Подаци по мишљењу неких чланова Кризног штаба су више него опомињући, а опет по мишењу неких нису алармантни и кажу не треба стварати панику. Пошто су мишљења подељења преносимо и слику са терена, па је најбоље да свако самостално процењује ситуацију. И оне који савесно и одговорно извршавају све законске и препоручене мере, угорожавају они који то не чине, иако су мањина, они који треба да санкционишу оне који се оглушују о закон и препоруке, саветују да је обавеза свих да поштују прописе и мере, јер је то обавеза свих.

Иако је више од половине новозаражених у Београду, заменик градоначелника Горан Весић каже да Кризни штаб неће пооштравати мере, јер је довољно да сви поштујемо већ прописане. Истакао је да је повећан број санитарних инспектора у Београду, као и да је део инспектора повучен из унутрашњости.

Заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић рекла је да је питање рада школа и факултета у условима епидемије коронавируса нешто о чему се стално говори и истакла да се ситуација прати, као и да се одлуке могу доносити на дневном нивоу уколико то буде било потребно.

Затварање школа и прелазак на онлајн наставу је крајња мера, ако се покаже да ништа друго не може да спречи нагли пораст броја заражених ученика и наставника, поручио је помоћник министра просвете Александар Јовић.

Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да међу оболелима у овом тренутку највише има младих људи од 20 до 40 година, који спадају у оне “који се баш не придржавају препоручених мера”.

“Довољна је једна журка, једна музичка манифестација и да вирус букне. Цех неће можда платити онај ко се заразио, али онај из његовог окружења ко спада у ризичну групу – да”, поручио је Тиодоровић. 

Фабрика “Јура” у Нишу поново је жариште коронавируса, пошто је у тој фирми заражено више од 60 радника.

“Ја бих рекао да то није ново жариште, последњих месец дана je oко 65 заражених, Међутим, градоначелница је заказала ванредну седницу Штаба, да се донесу мере и мислим да ће ‘Јура’ као жариште убрзо бити санирана”, рекао је за РТС директор Дома здравља у Нишу Милорад Јеркан.

“Ниш је стабилан град, сигуран град, радници ‘Јуре’ могу да раде свој посао уз све мере, трудићемо се да све раднике тестирамо, трудићемо се да радници буду безбедни, неће се сигурно затварати фабрика, такав је став. Јесте било алармантно у једном тренутку”, напомиње Јеркан.

Директорка болнице Марија Здравковић каже да је ситуација тренутно стабилна и да је у КБЦ збринуто око 90 пацијената. То је, каже, повећање у односу на пре седам или десет дана, али додаје да је још увек мање него у прва два наврата короне.

“Клиничка слика је обострана пнеумонија, која најчешће пролази за недељу дана, међутим код пацијената који имају слаб имунитет и друге болести, долази до компликација. Тренутно имамо три пацијента на респиратору, то су пацијенти који су животно угрожени”, наводи Здравковићева.

Додаје да је у КБЦ “Бежанијска коса” у једном тренутку током епидемије било и 302 пацијента, што је највећи број. У првом таласу највише је било старије популације, док је у другом клиничка слика била тежа.

“У овом тренутку не можемо рећи коју старосну категорију обухвата, најмлађи пацијент нам има 19 година, а најстарији 93. Највећи број људи не зна тачно где се заразио, али има податак да је одлазио на скупове и да није држао дистанцу”, истакла је директорка болнице. Наводи да КБЦ “Бежанијска коса” има довољно опреме и кадра да збрине и већи број пацијената.

Епидемилошка ситуација у Новом Пазару је нестабилна због великог броја заражених у земљама окружења. Охрабрује податак да је велики број грађана примио вакцине против грипа, наводи дописница РТС-а из тог града.

Шеф Катедре за хигијену са медицинском екологијом Медицинског факултета у Београду проф. др Горан Белојевић рекао је да у новембру неће доћи до трећег таласа короне, већ до великог удара изазваног спајањем два вируса.

Белојевић је гостујући у јутарњем програму Телевизије Хепи прецизирао да је врло вероватно да ће наредног месеца доћи до спајања короне и сезонског вируса. Он је подсетио и да када је 9. марта говорио да морамо да носимо маске, неки су говорили да је луд. Недељу дана касније је уведено ванредно стање.

Ситуација није баш сјајна и ми верујемо стручњацима из света који упозоравају да је опасност тек пред нама. Број заражених, извесно је сигурно ће се повећавати, и томе се нико нормалан не радује, али добронамерно указује да будемо реални и да свако настави да чини оно што се од свих очекује, а да се неодговорни за неспровођење мера ипак почну да озбиљније санкционишу, а време је и за увођење нових мера, како бисмо избегли теже последице.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here