Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Од почетка пандемије у Србији је од коронавируса оболело 42.208 особа, док је преминуло 803. Према најновијем пресеку, коронавирусом у Србији је заражено још 1.328 особа. Преминуло је пет пацијената. Ово је највећи број новозаражених од почетка епидемије.

На тежину епидемиолошке ситуације јуче је упозорио и председник Србије Александар Вучић, после састанка са директорима ковид болница. Најавио је оштре санкције за оне који не поштују постојеће противпандемијске мере.

Вучић је истакао да ситуација у Србији није за панику, али јесте за бригу, јер је све више људи на респиратору и у болницама.

Нова ковид болница у Батајници биће отворена до 1. децембра, а у Крушевцу до краја године, каже председник.

Ситуација на терену је опомињућа.

Доктор Иво Удовичић, командант војне болнице на Карабурми рекао је за РТС да је у тој установи 80 пацијената, а њих 11 је у јединици интензивне неге и да га брине тај број.

Током протекле недеље, у 56 основних и средњих школа у Београду било је углавном појединачних случајева заражавања коронавирусом, каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да је ситуација у школама за сада добра.

Начелник стационарног одељења КБЦ “Драгиша Мишовић” у Београду, др Предраг Савић, наводи за РТС да се у тој установи тренутно налази 158 ковид пацијената од којих је 30 на интезивној нези, а 12 на респираторима.

“Њихова клиничка слика је изразито тешка. Наиме, ради се о старијим пацијентима који већ болују од других болести, а на све то су добили и ову вирусну инфекцију и обострану упалу плућа”, објашњава Савић.

Додаје да је у ту установу за последња 24 часа, примљено 48 пацијената.

“Сви капацитети зграде Интерне клинике, зграде урологије и зграде оториноралингологије су потпуно заузети”, објашњава Савић.

И даље се повећава број заражених у Ваљеву. Тај град је једно од жаришта коронавируса у Србији.

Др Биљана Рајковић епидемиолог Звода за јавно здравље у Ваљеву каже за РТС да је од последњег пресека у 14 сати претходног дана још 34 новооболелих у том граду, укупно 57 на територији округа.

“Новозаражени се региструју на територијама општина Љиг, Лајковац, Мионица и Осечина”, казала је Рајковићева.

Међу зараженима, наводи, има и деце, то су углавном породични контакти.

Евидентно је, додаје, повећање у овој недељи броја заражених и у фирмама, што би могло да се повеже са непоштовањем мера.

“Правна лица су у обавези, а грађанима је на савести да мере примењују континуирано. Епидемиолошка ситуација је заиста претећа. Ако се у наредним данима не примењују све мере стриктно, увек, свуда у сваком моменту, може да дође само до погоршања”, изјавила  је др Рајковић.

Према подацима ужичког Звода за јавно здравље у последњих седам дана на подручју Златборскосг округа бележи се сталан пораст оболелих од ковида. Јуче је потврђен 31 нови случај заразе, и то највише у општини Пријепоље – 14.

Др Милош Божовић истиче за РТС да последњих седам дана постоји благи пораст пацијената који се јављају у ковид амбуланте.  Тај број се последња два, три дана усталио на неких 350-400 пацијената у последњих недељу дана. Постоји благи пораст позитивних.

Све у свему, ситуација опомиње и захтева апсолутно спровођење мера и обавезних и препоручених. За оне који не спроводе обавезне против епидемијске мере примењиваће се оштре санкције, како то закон налаже. Уколико број оболелих настави да расте, држава ће морати да примени оно што очито још не чини – увођење много тежих мера, које већ примењују неке земље, а то су много тежа ограничења, па и ограниченог кретања.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here