Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Од почетка епидемије коронавирус је потврђен код скоро 53.500 грађана Србије, а од последица заразе преминуло је 850 људи. На болничком лечењу је тренутно више од 2.000 пацијената. Према последњим подацима, хоспитализовано је 2.014 људи, а на респиратору су 53 пацијента. У Србији је јуче забележен рекордан број новозаражених и рекордан број тестираних. Зараза је потврђена код 2.412 од тестираних 12.617 људи. 

У Београду је и даље највише заражених, први пут више од 1.000 за дан, а лекари упозоравају да се болнице убрзано пуне и да је места све мање.

Због тога министар здравља Златибор Лончар наглашава да је крајње време да се уозбиљимо, да се прекину сви непотребни контакти, избегавају гужве и масовно окупљање, не иде на свадбе, крштења, рођендане.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже да ће коронавирус ове и следеће недеље бити веома активан у главном граду, одакле ће се расејавати на друге стране.

Према броју заражених коронавирусом, ситуација у Србији се у односу на остале европске земље најбрже погоршава, упозорио је директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша.

У београдској “Штарк арени” попуњено је пола капацитета, на лечењу је близу 300 пацијената. Привремене ковид болнице ће имати и Крагујевац, Нови Пазар, Нови Сад и Ниш.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да је у главном граду 20 одсто позитивних на коронавирус од броја тестираних на дневном нивоу и да је ситуација “веома озбиљна”.

“Тренд је лош, ситуација није охрабрујућа и веома је озбиљна. Морамо сви заједно да дамо допринос, у питању је критичан моменат. Ако се будемо одговорно понашали можемо мало да заравнимо криву и успоримо ток развијања епидемије”, рекао је Радојичић за ТВ Прва.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да се озбиљно размишља да се продужи јесењи распуст за основце, због погоршања епидемиолошке ситуације у Србији.

Кон је такође за ТВ Пинк нагласио да је систем направљен тако да школе не морају да се искључују, али да има слисла дати дужи “предах”, када је већ планиран јесењи распуст.

“У школама су још увек појединачни случајеви заражањавања, било је три кластера у средњим школама у Београду. Прошле недеље било је заражених у 61 средњој школи и 57 основних. То је два и по пута већи број заражених од недеље која јој је претходила и повећаваће се и даље. О продужењу распуста можемо да размишљамо и комбинујемо са другим мерама”, рекао је Кон.

Нагласио је да је важан и градски превоз у Београду и да њега треба растеретити.

Проф. др Радмило Јанковић, помоћник директора Клиничког центра Ниш каже за РТС да је ситуација мало лошија у односу на среду, у току ноћи је било још пријема и да је тренутно у КЦ Ниш од јутрос 110 пацијената.

“Повећање је прилично велико, за готово 100 одсто дневно се повећава број пријема. Оптерећење капацитета креће већом брзином. Ово су пацијенти који су се заразили пре пет, седам, или десет дана. Имамо доста тешких пацијената. У јединици интензивне неге је 18 пацијената, 12 на механичкој вентилацији. Доста пацијената захтева кисеоник и ситуација се компликује”, навео је Јанковић.

Епидемиолог др Предраг Кон упозорио је да почињу да се региструју оболели који су се заразили прошлог викенда, у петак и суботу увече.

“Не планирајте повећан ризик од заражавања за викенд који долази. Избегавајте масовне скупове, посебно забаве уз гласну музику и певање. Чувајте здравље! Забраните сами себи ризичне контакте! Потребни сте свима, а посебно својим најближим… и важни сте. Нема шале с ковидом… Останите код куће. Када излазите, носите маску, посебно у затвореном простору”, написао је Кон на Фејсбуку.

Са епидемијског аспекта, ситуација је претећа, наводи за РТС директорка Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”, докторка Верица Јовановић.

Наводи да је највећи број новозаражених регистрован у Београду, а потом у Новом Саду, Крагујевцу, Ваљеву и Краљеву.

“У осталим градовима долази до пораста броја позитивних, али у сваком случају, то је мањи број и учесталост позитивних је мања него у Београду”, оцењује Јовановићева.

Подсетила је да је само током јучерашњег дана регистровано више од 2.400 нових случајева заразе, и да је хоспитализовано више од 400 особа.

“Бројеви позитивних су јако велики, а 15 одсто њих захтева лечење у болницама. То је велика опасност и 400 хоспитализваних, само током јучерaшњег дана, од тога 150 у Београду је велики ризик, и према томе, мере заштите су кључне и треба их примењивати”, истиче директорка “Батута”.

Апелује на граћане да буду лични контролори у спровођењу мера.

“Одржавајте физичку дистанцу, избегавајте окупљања пре свега у колективима. Не организујте славља на којима ће бити присутан већи број људи зато што је пренос међу људима у суштини једини начин преноса ове инфекције. Лична контрола је кључ да сачувамо своје здравље и здравље својих најближих”, закључила је Јовановићева.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић, због више него забрињавајуће епидемиолошке ситуације у нашем главном граду, замолио је Београђане да се понашају одговорно и навео да се 90 одсто становника и понаша одговорно.

“Оних бахатих, десетак одсто ћемо пронаћи и санкционисати”, рекао је Радојичић и додао да су контроле пооштрене.

Како је навео, протеклог дана су прегледана 222 објекта од којих је девет прекршило мере.

Радојичић је истакао да ће, када буде промењен Закон о здравственој заштити, и комунална милиција моћи да контролише, што се очекује за десет до 15 дана.

Оно што посебно забрињава јесте да готово сви напред поменути стручњаци, који су иначе и чланови Кризног штаба, обраћају пре свега грађанима и апелују да се придржавају законом обавезних и препоручених мера заштите од опасног вируса. Наравно да је и то потребно. Оно што је још важније, а то и сами констатују да се већина људи и придржава тих мера, јесте санкционисање нодговорних појединаца.  Градоначелник Београда процењује да је само 10 осто оних који уносе хаос. Наравно, против таквих се морају примењивати санкције. То практично значи да неко у име државе треба да заштити савесне и одговорне грађане од неодговорних појединаца. Ти званичници су понекад говорили да нема законског основа и да нема довољно људи који би санкционисали неодговорне. Нажалост, они готово не говоре о томе да многи које држава плаћа, да не раде свој посао. На посердан начин их чак штите. Градоначелник Београда поново износи податке да су и јуче инспекције контролисали 222 објекта и да их је, замислите чак девет прекршило прописе. Тај податак као и претходне које смо чули је сраман. Па свако од нас зна да је барем половина контролисаних сигурно била у прекршају, а да је само наводно 9 прекршило прописе. Ништа нисмо чули и зашто је то већ данима занемарљив број. Да ли су они који се баве контролом радили свој посао, да ли су они који нису обавили посао како треба, због тога кажњени, да ли су њихови шефови који прате њихов рад имали неке последице, јер свако ко се креће по Београду види да се прописи забрињавајуће крше. Па то највиши функционери говоре. Поставља се и питање зашто је потребно толико времена да би се прописи пооштрили, не у висини казне, него у обавези плаћања и повећања броја инспекцијских служби које би се бавиле тим важним послом. Одлучна држава која жели ред и заштиту својих одговорних грађана, такве законске пропис може да донесе такорећи преко ноћи, јер је цена за то изузетно висока. У питању су људски животи.  То су само нека питања на које очекујемо одговоре и градоначелника Београда у коме је број оболелих добио енормне размере и других званичника, јер приче које само подсећају, а не дају резулатате више „не пију воду“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here