Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Од почетка пандемије, у Србији је потврђено 57.958 случајева ковид 19, док је 871 пацијент подлегао последицама болести.  Према последњем пресеку потврђено 2.282 нових случајева заразе коронавирусом међу 12.947 тестираних узорака, док је последицама болести подлегло још 10 пацијената.

Судећи и према подацима епидемиолошка ситуација је изузетно неповољна и нестабилна, а то што је у неким другим земљама лошије, не сме да нас теши, упозоравају епидемиолози.

Наредних 10 дана немојте правите контакте које не морате, носите маску, перите руке, највише ћете тако помоћи здравственом систему, радницима и свима који се боре, поручио је министар здравља Златибор Лончар у обраћању јавности на РТС.

Чланица Кризног штаба др Дарија Кисић пренела је одлуку Кризног штаба да се број особа које могу да се окупљају у отвореном и затвореном простору смањи са 30 на пет.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је за РТС да се та мера односи на места на којима не може да се обезбеди дистанца од два метра.

Основци и средњошколци ће имати “мини распуст” – 11, 12. и 13. новембра, што је било предвиђено само за ученике основних школа.

Од почетка епидемије највише заражених је у старосној групи од 30 до 39 година, односно 20 одсто од укупног броја инфицираних, што значи да је свака пета особе код које потврђен вирус припада тој старосној групи.

Дарија Кисић апеловала је поново на све који прослављају крсне славе у наредном периоду да воде рачуна и смање могућност преношења вируса.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић потврдио је да је у парламент стигао Предлог за измену и допуну Закона о заштити становништва од заразних болести и да ће га посланици разматрати следеће недеље.

Начелник Клинике за реанимацију и анестезиологију КБЦ “Драгиша Мишовић”, професор доктор Предраг Стевановић, истиче за РТС да нико није могао да очекује да ће овај талас епидемије бити оволико тежи од претходног.

“Други талас, јун месец нам је био пакао. Нисам могао да замислим да може нешто да буде теже. Ових дана се само потврдило да увек има теже и сада смо имали један страшан притисак пацијената и зато су се и ове болнице пребациле у ковид режим. Једноставно, има их јако пуно и чујете стално сирене кола Хитне помоћи”, наглашава доктор.

Епидемиолог и члан владиног Кризног штаба за сузбијање епидемије коронавируса др Предраг Кон поново је апеловао, посебно на Београђане, да носе маске, смање контакте и избегавају гужве и указао да је критична попуњеност болница.

Кон је на свом Фејсбук профилу саветовао суграђанима да избегавају гужве и места на којима се могу заразити и нагласио да треба да смање контакте, поготово викендима када се људи чешће друже.

Савете увек преносимо и подржавамо. Нажалост, званичници државе превише очекују од закона који треба да се донесе. Међутим, превише се очекује од закона, јер су и постојећи прописи били и добри, да су се примењивале санкције које предвиђају. Нажалост, уместо да инсистирају да званичници државе раде свој посао и да кажњавају неодговорне појединце који угрожавају безбедност великог броја савесних грађана, Кризни штаб се определио за предлог новог закона, који се неоправдано дуго припрема. И постојећи је био добар, али је најважније да се закон спроводи. Уколико се и нови закон буде примењивао на садашњи начин и наставило са апелима неодговорним појединцима, неће се нажалост ништа променити. Волели бисмо да не буде тако.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here