Mesto za reklamu
  1. 20. 2020.

У Србији су од ковида-19 оболеле укупно 36.282 особе, преминуло је 778, а до сада су тестиране 1.241.864. То и јесу и нису велике бројке у односу на друге. Број новооболелих је последњих дана на релативно високом нивоу, а оно што посебно забрињава јесте да је међу тестираним све више позитивних и све више оних који морају да остану на болничком лечењу. Разлог више за бригу јесте да је  Светска здравствена организација констатовала да број заражених добија забрињавајуће размере у многим земљама, а посебно у нашем окружењу.    

У последње две недеље у лабораторију “Ватрено око” Клиничког центра Србије дневно стиже између 700 и 900 узорака за тестирање на ковид-19, каже руководилац те лабораторије Снежана Јовановић и наводи да се обрађује мање узорака него у време другог пика епидемије, али да расте број позитивних тестова. Како истиче, од око 800 узорака дневно, чак и до 50 је позитивних.

Ситуација и на терену је подједнако забрињавајућа. Према подацима Завода за јавно здравље Ужице за протеклих седам дана коронавирус је потврђен код 46 особа из 10 општина и града Ужица који чине Златиборски округ. Највише новозаражених је из Пријепоља 24, Ужица 9, Ариља и Нове Вароши по 5, Пожеге 2 и Косјерића 1.

На основу предлога Градског штаба за ванредне ситуације, градоначелник Прокупља донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на целој територији Прокупља.  Ванредна ситуација се проглашава због значајног пораста броја прегледа пацијената са респираторним тегобама, као и заражених коронавирусом.

По пет новозаражених коронавирусом регистровано је у Шапцу и Лозници, а једна особа у Богатићу.

Прошле недеље, у Мачванском округу 24 узорка су била позитивна на ковид-19.

Према подацима Завода за јавно здравље, активно оболелих је 37. На Инфективном одељењу шабачке болнице налазе се четири пацијента.

Према подацима Завода за јавно здравље Врање, од 37 узорака девет је позитивно на коронавирус, од којих осам из Врања и један из Косовске Каменице.

Директор Клиничког центра у Крагујевцу доктор Предраг Саздановић каже за РТС да се епидемија полако буди свуда у Србији. Истакао је да је веома песимистичан:

“Веома сам песимистичан, не поштују се мере, разне глупости видимо преко друштвених мрежа. Закључак је једноставан – овде морамо да будемо данас паметни да се сутра не бисмо бринули”, рекао је Саздановић.

Епидемиолог Предраг Кон оценио је данас да ће у три града у Србији доћи до значајног повећања броја новоинфицираних корона вирусом у наредном периоду.

Гостујући на телевизији Пинк, он је рекао да је реч о Београду, Крагујевцу, “па и Ваљеву”.

“Свуда око нас вирус показује висок потенцијал, јако брзо се преноси због уласка у сезону у којој је најактивнији. Што га више успоримо, имаћемо мање трагичних исхода”, рекао је члан владиног Кризног штаба за сузбијање епидемије.

Кон је поновио и да је препорука струке да “свуда, на сваком месту” треба носити заштитну маску.

Због раста броја заражених у Србији, од јуче је и Београдска арена, као ковид болница, спремна за пријем оболелих од ковида-19.

Епидемиолошка ситуација постаје све озбиљнија и код нас. Крајње је време и за предузимање много одговорнијих мера, јер једноставно ситуација то намеће, а живот људи је изнад свега.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here