1. 07. 2020.

Од почетка епидемије у Србији је коронавирус потврђен код 25.213 особа, а од ковида 19 преминуло је 565 пацијената. До сада је тестирано укупно 659.548 људи, објављено је на сајту covid.rs. Епидемилози упозоравају да, иако је приметан тренд у паду броја оболелих, сви морају да дају све од себе да поштују мере, да би се што пре угасила епидемија.

Епидемиолошка ситуација у Србији и даље није добра и о томе сведочи ситуација на терну.

Директор Клиничког центра Крагујевац Предраг Саздановић истиче да је клиничка слика пацијената са коронавирусом је много тежа сада него што је била на пролеће, а пред нама је и трећи талас који се очекује на јесен.

На инфективном одељењу болнице у Прокупљу хоспитализовано је 45 пацијената из Прокупља, Куршумлије, Блаца и Житорађа. Код 14 пацијената потврђено је присуство коронавируса, а 10 пацијената је на кисеоничкој потпори. Сви хоспитализовани су са упалом плућа и средње тешком клиничком сликом.

Конзуларно одељење словеначке Амбасаде у Београду до даљег је затворено због погоршања епидемиолошке ситуације у Србији, саопштила је словеначка амбасада.

Екипе које контролишу спровођење мера на терену су врло активне, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић за РТС: Навео је да је синоћ контролисано 278 угоститељских обејакта, а написано је осам прекршајних пријава, у два случаја субјекти иду код судије за прекршаје. Радојичић је рекао да су за прекршаје казне до 30.000 динара, а када се иде код судије и до 500.000 динара. На терену је пет екипа – комунална милиција, градске инспекције и санитарне инспекције.

Напред објављени извештај градоначелника Београда Радојичића само потврђује да је контрола спровођења утрђених законских мера више него скромна. Податак који износи градоначелник да је од 278 контролисаних угоститељских објеката написано само 8 прекршајних пријава и да су поднете само две пријаве судији за прекршаје, само сведоче да надлежне државне институције не обављају свој посао како треба, па ни радоначелник коме то не смета. Ми смо сви сведоци да је у стварном животу ситуација много озбиљнија и да је барем половина контролисаних објеката заслуживала неку санкцију.

Заменица директора Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”, Дарија Кисић Тепавчевић, каже да последњих дана имамо тенденцију лаганог пада броја заражених, али да се још увек ради о високим бројевима.

“Управо сада се налазимо у неком преломном тенеутку када сви треба да дамо све од себе да поштујемо све мере превенције и сигуро ћемо врло брзо видети успех нашег одговорног понашања”, поручила је Кисић Тепавчевићева.

Лабораторија “Ватрено око” у Нишу почиње да ради, а данас ће бити тестирани први узорци. Влада је уложила 3,5 милиона евра у изградњу лабораторије, а кинески “Зиђин” донирао је 500.000 евра вредну опрему.

Неке од напред поменутих информација охрабрују, а само апел, без озбиљних санкција да грађани примењују законске и препоручене мере тешко ма могу дати очекиване резултате. Тим пре јер је пред нама још теже време, јер други талас пандемије тек долази и за то се треба припремити.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here