Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Од почетка пандемије у Србији је тестирано 895.507 људи, коронавирус је регистрован код 30.974 особа, а умрло је 707 људи. Шта бројке показују?

Према последњим подацима, у Србији су преминуле још две особе, а регистровано је још 154 људи које су оболеле. На лечењу у болницама се налазе 734 особе.  На респиратору је 37 пацијената. Болнице више отпуштају, него што примају новооболеле. Оне које су претворене у ковид центре вараћају се редовним активностима лечења. Многе општине су донеле одлуку о укидању ванредне ситуације.

Све говори да је ситуација код нас задовољавајућа и да припадамо земљама које контролишу епидемију. Србија је у знак признања добила званичан позив да председава великом конференцијом европских држава о имунизацији.

Министар здравља Златибор Лончар разговарао је путем видео-линка са генералним директором Светске здравствене организације за Европу др Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији у земљи и у Европи.

Лончар је истакао да коронавирус може бити побеђен само заједничким активностима и сарадњом свих држава Европе, јер вирус не познаје границе и погађа све грађане старог континента.

Напред поменуте бројке су ипак само статистика. Она пуно говори, али може и да завара. Бројке су данас задовољавајуће, а већ сутра могу да буду забрињавајуће. Не смемо заборавити и да све почиње само бројем један, а онда се може мултиплицирати геометријском пројекцијом. Наше бројке никада нису биле тако ниске да бисмо могли да њима будемо задовољни. Колико до јуче и наши стручњаци давали су различите оцене. Једни су давали такве оцене да је обичан човек могао стећи утисак да смо се решили опаког вируса. Такве оцене су увек опасне. Тачно је дефинисано колико дана треба да прође и да немамо ни једног јединог новозараженог да бисмо могли да кажемо да је пандемија прошла. То се нажалост неће скоро догодити. То тврде озбиљни научници у свету којима се мора веровати. На сву срећу и они који код нас говоре у име струке то све чешће изговарају. Стварање лажне слике о стварности никоме не служи и само може да донесе проблеме.

Зато се борба против епидемије коронавируса у Србији и даље наставља.

Ризик од заразе је и даље ту  – епидемиолошка ситуација је боља, али опуштање може скупо да кошта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here