Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Охрабрују последњи подаци о кретању епидемије у Србији. Број људи на респиратору је најмањи од 5. јула и више је отпуста него пријема у болницама. То, међутим, није разлог за опуштање већ за још већи опрез, како се коронавирус поново не би неочекивано повећао.

Према последњим подацима, коронавирусом у Србији заражено је још 235 особа, а од последица заразе преминуло је 6 пацијената.

Укупан број активних случајева који укључује све потврђене је 8.799. Још једна нова вест која је јуче стигла је и да је број пацијената на респиратору најнижи још од 5. јула. Према последњем пресеку, на механичкој вентилацији је 91 особа.

Последњи подаци показују и да је било више отпушених него новопримљених пацијената, 376 наспрам 203 203 пацијента.

Како би се позитиван тренд наставио, неопходно је да се даље придржавамо неопходних мера – носимо маске, редовно меремо руке и држимо физичку дистанцу при блиским контактима.

Ситуација са терена потврђује да се пандемија смирује.

Примера ради у Новом Пазару је пре 21 дан у болници било 400 пацијената, а данас их је 16 и нико није на респиратору и нема преминулих. Болница је спремна и за нови талас пандемије, а до тада очекује се да за десетак дана изађе из ковид система. Педијатрија је већ почела да ради.

Смирује се епидемиолошка ситуација и у Топличком округу. На Инфективном одељењу прокупачке Опште болнице се налази 18 пацијената, од који је код 11 потврђено присуство коронавируса.

У Београду, где је број оболелих увек био највећи притисак на ковид амбуланте значајно је смањен. У болницама већи је број оних који излазе збринути, од оних који се примају.

Одлука коју су грађани дуго и са неизвесношћу чекали јуче је донета. Ученици од првог до четвртог разреда наставу ће похађати у учионици у преподневној смени. Максималан број ђака у учионици биће 15.

Старији разреди ће комбиновати одлазак у школу и онлајн-наставу.

То је и била једна од главних тема последње конференције за медије, на којој је епидемиолог Предраг Кон рекао да би најбоље било да ђаци стално носе маску, али да могу да је скину док су у клупи.

Основне смернице су издате,  школе ће у току дана добити детаљнија упутства о раду.

У сусрет предстојећој јесени и потенцијалном другом таласу, држава, поред градње нових ковид болница, планира и отварање нових девет ковид лабораторија.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here