Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Од почетка епидемије у Србији је регистровано укупно 30.714 случајева заразе коронавирусом, а тестирано је укупно 876.929 особа. Ковид 19 однео је 701 живот. Дневни број нових случајева коронавируса у Србији, према официјелним подацима, пао је значајно испод 100, након што је у понедељак на основу 7.261 тестираног узорка, позитивно било 57 особа. Они опрезни позивају на стриктно примењивање мера заштите, јер је ситуација у свету и у нашем окружењу и даље тешка и да је нужно натерати одговорне да раде свој посао и да примењују санкције према неодговорнима који угрожавају савесне који примњују законске и препоручене мере.

Члан Кризног штаба за отклањање последица од корона вируса епидемиолог Др Предраг Кон саопштио је јавности да се тренутна епидемиолошка ситуација више не може дефинисати као ванредна. Истина, он напомиње да је прерано рећи да је сваки ризик завршен, али ако се зна да је епидемиолошка ситуација у свету и даље тешка, а посебно у земљама у региону у које наши људи одлазе и долазе, па се никада не зна када ће да вирус негде да букне, тим пре јер нас све очекује и други талас коронавируса, као и вирус редовног грипа.

Проблем је утолико тежи јер почиње нова школска година, када деца крећу у школу, а студенти на факултете, па ће њихови домови поново бити пуни, а самим тим се повећава и могућност преношења заразе.

Такође, кризни штаб је суспендовао низ мера забране, односно заложио се за отварање културних манифестација на којима се може окупити и до 500 људи. Отворени су за посете  и домови за старе.

Све то говори да стварање атмосфере да је малтене коронавирус иза нас није никако добро, јер нас то може неочекивано скупо коштати.

Подржавамо и иницијативу о обавезном карантину наших људи који долазе са летовања, посебно Хрватске и Грчке, јер тамо вирус буја. Наши људи се без икакве провере враћају из тих земаља, а многи ће, судећи по редовима који још постоје за обавезан тест за путовања у опасне земље, тек путовати и враћати се.

Наравно, апел за појачање одговорности за оне који треба да санкционишу оне који нас угрожавају и не спроводе законске мере о заштити од корона вируса. Ту врсту опомена чланови Кризног штаба готово да не изговарају. Можда би требало да размисле о томе и својој одговорности за тако важу поруку.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here