Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Заменица директора Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је, према подацима Европског центра за контролу болести, ризик од заражавања коронавирусом у Србији међу најнижим у Европи.

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 истакла да се то није десило случајно, већ да смо то постигли заједно спровођењем превентивних мера.

Успели смо да епидемиолошку ситуацију држимо стабилном и надам се да ће бити тако у наредном периоду, када улазимо у период респираторних инфекција, навела је она.

Према њеним речима, од 75 новозаражених, њих 36 је регистровано у Београду, при чему се број прегледа у ковид амбулантама не мења, а мањи је и број хоспитализација у односу на претходну недељу.

Она је оценила да су то подаци који охрабрују, али је и упозорила на то да се, имајући у виду каква је епидемиолошка ситуација у земљама око нас, оваква ситуација у Србији може променити.

Заменица директора „Батута“ је, говорећи о епидемиолошкој ситуацији у школама, које су почеле да спроводе наставу пре скоро месец дана, прецизирала да је основним школама заражено 39 ученика, а у средњим 16.

Сем у једном случају, ради се о спорадичном обољевању ван школске средине. Реаговало се одмах, та деца нису ишла у школе и није дошло до преношења у тим образовним установама, истакла је она.

Кисић Тепавчевић је указала на то да сви заражени ученици имају благу клиничку слику или немају симптоме, и нагласила да је стабилна епидемиолошка ситуација у школама директни показатељ добре организације наставе.

Све честитке наставном особљу и деци која се понашају одговорно и савесно. Надамо се да ће овако да се настави и да ће деца моћи да похађају наставу у школи и да буду безбедна, рекла је она.

Заменица директора „Батута“  је навела податак да се за последњих седам дана, односно од прошлог петка у 18 часова, у електронски у систем надзора пријавило укупно 32.000 грађана, од чега је 45 након теста самопроцене упућено у ковид амбулатну.

Према њеним речима, након уласка у земљу, сви грађани су у обавези да се у наредна 24 часа пријаве на портал Ездравља, где имају могућност испуњавања теста самопроцене, у односу на симптоме.

Такође, у обавези су да 10 дана након повратка понове исту процедуру, односно да се одјаве са система, објаснила је Кисић Тепавчевић.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да је епидемиолошка ситуација у Војводини, као и у Србији, стабилна али несигурна.

Дневно имамо једноцифрен број новозаражених по градовима и мање од 50 хоспитализованих у Клиничком центру Војводине и свих девет општих болница, навео је Гојковић и прецизирао да је тренутно 14 пацијената на инфективној клиници, при чему су три на респиратору.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here