Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Од почетка епидемије у Србији је коронавирус потврђен код 31.994 особе, а од последица заразе преминуло је 727 људи. До сада је укупно тестирано 993.140 људи.

Према последњем пресеку, у Србији су коронавирусом заражене још 53 особе, а борбу са ковидом 19 изгубило је двоје људи. Такође, у Србији је хоспитализовано 437 особа, а на респираторима је 38 пацијената.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је мањи број пацијената у ковид болницама у односу на претходне недеље, али да је у последња два дана повећан број прегледа у ковид амбулантама, као и да је повећан број првих прегледа.

Директор Клинике за анестезију и интензивну терапију Клиничког центра Ниш професор Радмило Јанковић поручује да је тренутно затишје епидемије коронавируса у Србији, али да је извесно да нећемо избећи трећи пик који нас чека крајем године.

“Можда би било превише песимистично да кажем да полако већ уочавамо неке трендове који би можда указивали на ново захуктавање. У сваком случају, покушавамо да одморимо већ пренапрегнут систем, а нарочито здравствено особље”, рекао је Јанковић.

Међу 5.500 студената који су смештени у 14 београдских домова само једна студенткиња заражена је коронавирусом, има лакше симптоме и налази се у кућној изолацији, рекао  је директор Студентског центра Београд Горан Милић за ТВ Прва.  Рекао је и да у дому “Лола”, који је предвиђен као карантин, за оне који чекају резултате, тренутно нема студената. Иначе, бруцоши се за домове пријављују до 15. септембра, а студенти виших година током новембра.

Да разлога за забринутост ипак има показују резултати са терена. У Крагујевцу нема услова за укидање ванредне ситуације, саопштено је из крагујевачког Института за јавно здравље. У Крагујевцу је јуче било петоро новооболелих, а све више је и прегледа. У школама су два ђака оболела од ковида 19.

Предраг Делић, епидемиолог Института за јавно здравље наводи да прате податке који долазе са терена и додаје да су у последње време ти подаци охрабрујући, али да мора да потраје још одређено време да би могао да се прогласи крај ванредне ситуације.

“Тренутно у две школе имамо појаву по једног случаја у одељењу, што не подразумева изолацију комплетног одељења”, истакао је Делић.

И поред релативно задовољавајућих података о броју ново заражених од корона вируса, у односу на свет и регион, потребно је задржати максималну будност и спроводити мере заштите – поручују стручњаци, јер је то једини начин да се заштитимо да пандемија почне поново да се шири.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here