Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Корона вирус може да утиче на било кога, али се сматра да теже погађа старије особе и људе са већ постојећим здравственим проблемима.

Међу више хиљада преминулих од овог вируса – углавном у Кини – већину чине старији пацијенти који су већ имали здравствене проблеме попут кардиоваскуларних болести.

Ако већ годинама имате неки здравствени проблем, вероватно сада осећате нервозу.

Ево шта саветују стручњаци.

Шта треба да знам о корона вирусу?

Ко је угрожен?

Ако имате хроничну болест, не значи да је већа вероватноћа да ћете бити заражени корона вирусом, али је важно да предузмете посебне мере опреза како се не бисте разболели зато што би симптоми код вас могли да буду много озбиљнији.

Чини се да су људи који су старији, који имају ослабљени имуни систем или хроничне болести као што су астма, дијабетес или кардиоваскуларни проблеми, подложнији озбиљним последицама.

Како да се заштитимо и не паничимо ?

Већина људи се од корона вируса опорави брзо после неколико дана одмора. За неке људе, међутим, то уме да буде озбиљније и, у ретким случајевима, опасно по живот.

Стручњаци кажу да је британска Национална здравствена служба, на пример, добро припремљена да негује људе са корона вирусом. У Великој Британији постоји велики број болница са специјалистичким одељењима.

Како да останем безбедан?

Најважнија ствар у овом тренутку је предузимање здраворазумских корака како би се смањио ризик од добијања болести.

Сматра се да се вирус преноси кашљањем и преко контаминираних површина, као што су држачи за руке на степеништима и кваке на јавним местима.

Добра хигијена може да спречи ширење вируса међу људима:

  • Прекријте нос и уста марамицом или рукавом (не рукама) када кашљете или кијате
  • Коришћене марамице одмах баците у канту
  • Често перите руке сапуном и водом – користите гел за руке ако сапун и вода нису доступни
  • Покушајте да избегнете блиски контакт са људима који се не осећају добро
  • Не дирајте очи, нос или уста ако вам руке нису чисте

Треба ли да користим маску за лице?

„Не препоручујемо коришћење маске за лице јер не постоји довољно доказа о томе колико су ефикасне. Такође, људима који имају проблеме са плућима, ношење маске може да отежа дисање”, наводе из Британске фондације за плућа.

Морам ли да избегавам јавна места?

Већина људи може да настави да иде на посао, у школу и на друга јавна места.

Морате да се самоизолујете и клоните се других људи само ако вам то наложи здравствени радник.

Шта да радим уколико се осећам лоше?

Симптоми корона вируса су:

  • кашаљ
  • висока температура
  • остајање без ваздуха

Ти симптоми не значе нужно да сте се заразили корона вирусом.

„За пацијенте је најважније да се не успаниче. И даље је вероватније да неко са симптомима налик прехлади или грипу има прехладу или грип, а не Ковид-19″, каже доктор Џонатан Лич, са Краљевског колеџа за лекаре опште праксе.

Уколико мислите да можда имате корона вирус, позовите телефоном лекара. Не идите у дом здравља, апотеку или болницу.

Сви грађани Србије, а пре свега они који су боравили у ризичним подручјима, неопходне информацијемогу да добију путем броја 064/8945-235.

Ситуацију у Србији можете пратити на сајту који је покренуло министарство здравља: цовид19.рс. Подаци на сајту се ажурирају два пута дневно – у 8 и 18 часова.

Филипа Хобсон, виша сестра срчаног одељења при Британској фондацији срца, каже да – уколико имате симптоме – треба и да пазите шта једете, да останете хидрирани и да много одмарате.

Да ли вирус утиче на моју терапију?

Веома је важно да чак и ако се не осећате добро, наставите да пијете лекове који су вам преписани. Ако морате да идете по рецепт иако вам није добро, замолите пријатеља или члана породице да то ураде уместо вас.

Професор Питер Опеншо, са Империјалног колеџа у Лондону, каже да људи треба да имају залихе лека за најмање четири недеље.

Такође, можда је добра идеја да имате и мале залихе хране – али нема потребе за паничним гомилањем.

Да ли треба да се вакцинишем против грипа?

Корона вирус је потпуно другачији од вируса грипа, али од грипа такође можете да се разболите и он може да буде опасан по неке људе.

Уколико се нисте вакцинисали против грипа, још увек имате времена да то учините.

Имам астму – шта да радим?

Британски Центар за астму саветује: наставите свакодневно да користите превентивни инхалатор као што вам је и преписано. То ће смањити ризик од тога да напад астме покрене неки респираторни вирус, као и корона вирус.

Носите стално са собом и инхалатор за олакшавање тегоба – у случају да ваши симптоми астме почну да се погоршавају.

Уколико се ваша астма погорша а постоји опасност да имате корона вирус, позовите лекара.

Имам дијабетес – шта да радим?

Они који живе са типом 1 или 2 дијабетеса, могли би теже да оболе од корона вируса.

„Корона вирус или Ковид-19 може да изазове компликације код људи са дијабетесом”, каже Ден Ховарт, шеф неге при Британском центру за дијабетес.

Уколико имате дијабетес и имате симптоме као што су кашаљ, висока температура и отежано дисање, морате пажљиво да надгледате ниво шећера у крви и обратите се лекарима.

Шта ако имам неки други хронични проблем?

Људи са сталним здравственим проблемима као што су висок крвни притисак, плућне тегобе и ослабљени или нарушени имунитет чешће теже оболевају.

Група за дечје канцере и леукемију саветују да родитељи разговарају са лекарима који лече њихово дете, како би добили смернице о томе шта је најбоље да раде.

Како би се смањио ризик од добијања корона вируса, Британски труст за јетру саветује пацијенте са високим ризиком да строго следе хигијенске смернице Националне здравствене службе како би смањили ризик од добијања корона вируса.

Они који почну да осећају симптоме, треба одмах да позову лекаре.

Да ли труднице треба да се забрину?

Још нема доказа да се труднице налазе у групи високог ризика. Као и сви други, оне треба да предузимају кораке како би избегле да се заразе.

Ја сам пушач – јесам ли угрожен?

Дебора Арнот, генерална директорка добротворне организације јавног здравља Еш, саветује да они који много пуше или мало смање пушење или да покушају потпуно да оставе цигарете како би смањили ризик.

„Пушачи су склонији респираторним инфекцијама и имају двапут веће шансе да добију упалу плућа од непушача”, рекла је она.

„Остављање пушења је добро за ваше здравље на више начина и пушачи треба да доживе корона вирус као још једну мотивацију да пробају да оставе пушење како би ојачали одбрану тела сада пре него што се корона вирус рашири.”

Имам доста година и забринут сам – треба ли да се самоизолујем?

Најновији савет главног здравственог саветника владе Велике Британије јесте да у овом тренутку пензионери не морају да се самоизолују.

Каролина Абрахамс, директорка добротворне организације Ејџ УК, саветује оне који имају старије пријатеље или родбину, редовно проверавају шта се дешава са њима.

„Српска стварност“ / Мишел Робертс Уредница здравља, ББЦ Њуз онлајн /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here