Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

У Србији су од марта 35.454 особе оболеле од ковида 19, преминуло је 770, а смртност је 2,17 одсто. Зараза се последњих дана шири у свету и у нашем окружењу, па наравно и код нас.  Очекују се нове мере заштите. Данас заседа Кризни штаб. Очекују се нове мере. Епидемиолози упозоравају на поштовање заштитних мера у борби против ковида 19. 

 Повећава се број заражених, али и пацијената на болничком лечењу, каже државни секретар министарства здравља Мирсад Ђерлек и додаје да је тренутно у болницама на лечењу 359 пацијената који болују од ковидa-19, а само пре недељу дана било их је 270.

Расте број заражених и у фабрици “Јура” у Нишу. У септембру је у тој фабрици заражено 45 радника, а од почетка октобра 38, укупно 83, подаци су Института за јавно здравље у Нишу. Иако је највећи број радника из Ниша, последњих дана знатно се повећава број заражених из Мерошине.

Имунолог др Срђа Јанковић каже за РТС потребно је време да се развије тежа клиничка слика, тако ће неко ко се сада заразио касније и доћи у тешко стање.

Истиче да смо мере које сада имамо поштовали у потпуности, да би то већ значајно ослабило потенцијал вируса.

Говорећи од страха од вакцинације, Јанковић каже да нежељних ефеката има код свих медицинских средстава али она је код вакцина веома ретка, додајући да су многоструко безбедније од лекова.

Вирусолог др Нада Куљић Капулица напомиње да вирус може и да се промени, што су, како је напоменула, доказали истраживачи из Краљева које су приметили мале мутације. Ипак, поручује да су потребна озбиљна истраживања и више времена да се донесу јаснији закључци о вирусу.

Милан Јовановић, начелник центра хитне помоћи ВМА рекао је за РТС да се ових дана бележи тренд повећана броја пацијената са симптомима сличним коронавирусу.

Подсетио је да свака повишена тепература захтева да се јавите лекару и истакао да је најважније да носимо маску са онима које познајемо.

“Мислим да је ту кључ, када сретнете пријатеља немојте да скидате маску, довољно је да попричате. Верујете, ако за два три дана чујете да је тај пријатељ добио температуру неће вам бити свеједно”, рекао је доктор Јовановић.

Кризни штаб Владе Србије данас ће одржати седницу због повећаног броја новозаражених коронавирусом, којих је два дана за редом више од 200.

Апелујемо апсолутно примњеивање и обавезних и препоручених мера заштите од опасног вируса, јер епидемиолошка ситуација постаје све озбиљнија и тиме ћемо помоћи не само себи, ближњима него и свима другима.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here