Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

У Србији је епидемиолошка ситуација нешто повољнија, али мањи број новозаражених не значи и мањи ризик од инфекције.

Према последњем пресеку, ковид 19 однео је још седам живота. У овом тренутку на респиратору су 143 пацијента, а позитивно на коронавирус је још 287 особа.

Највише заражених је и даље у Београду и Новом Саду. Расте број новоинфицираних у Суботици. У Клиничком центру Војводине лечи се 289 пацијената, од којих су 22 на респираторима.

У овом тренутку на болничком лечењу због коронавируса је и једанаесторо деце. Њихова клиничка слика је стабилна.

У ковид болницама у земљи има довољно места.

Широм Србије, на болничком лечењу у овом тренутку је 3.430 пацијената.

Ево и тренутне епидемиолошке ситуације у неким срединама:

У четири ковид болнице у Врању 109 пацијената

Укупан број пацијената који се лече од коронавируса у четири ковид болнице у Врању је 109, саопштио је градски Штаб. Од тог броја, 33 пацијента позитивна су на коронавирус. Међу хоспитализованима нема деце.

Тренутан број слободних места је 106. На кућно лечење отпуштено је 12 пацијената, док су два пацијента транспортована у Клинички центар Ниш.

Током јучерашњег дана, у врањској ковид амбуланти АТД обављено је 170 прегледа, од чега првх прегледа 51, а контролних 119.

За лабораторијску анализу узоркована је крв од 95 пацијената и сачињено је 118 РТГ снимака плућа. У АТД амбуланти урађено је 67 брзих и 66 пи-си-ар тестова.

Поликлиника КЦС дневно збрине око 1.500 пацијената

Директорка Снежана Половина каже за РТС да Поликлиника КЦС-а све време током ванредног стања збрине дневно око 1.500 пацијената, што износи око 70 одсто у односу на редован режим рада.

“Оно што се променило јесте однос услуга које пружамо. Раније су то биле доминантно контролни прегледи и први прегледи, али сада имамо велики број пацијената који долазе у дневну болницу. Наиме, Поликлиника КЦС је остала једина нон-ковид установа која пружа услуге у дневној болници која подразумева примену цитостатске, биолошке терапије, и сада хроничне трансфузије крви. Прихватили смо пацијенте из свих болничких центара да не би дошло до нарушавања ритма у примању терапије”, истакла је Половина.

Према њеним речима, ако неко има заказан преглед он може да дође у Поликлинику.

“Дешава се да је један број лекара пребачен да раде у ковид центре и у том случају се пацијенти обавештавају телефоном и нуди им се преглед код другог лекара”, казала је Половина.

Истиче да се у овом тренутку заказују прегледи за септембар, нешто је мањи број лекара, али су доступни свим суграђанима као у претходним месецима.

Кон: Поступно се излази из врло неповољне ситуације

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да долази до смањења потенцијала преношења вируса.

“Број оних који могу да преносе вирус се значајно смањује. Смањује се број оних који су у болницама, што све указује на то да се поступно излази из врло нестабилне и врло неповољне ситуације, али је далеко од тога да можемо да кажемо да се стабилизује, поготово када су Београд и велики градови у питању “, истиче Кон.

У Суботици хоспитализовано 99 пацијената

Ситуација је у Суботици нестабилна, али се крива заравњује.

Др Слободан Пушкар, директор Опште болнице Суботица  каже за РТС да је у ковид болници 99 пацијената, осам се налази у јединици интензивног лечења, од чега је пет на респиратору.

“Ситуација је и даље неповољна, али су се ипак бројке стабилизовале. Крива се заравнила. Грађани су схватили препоруке Кризног штаба и то се директно одражава на број пријема и хоспитализованих у болницама”, казао је Пушкар.

Према његовим речима, сва одељења болнице нормално функционишу и пацијенти се редовно збрињавају у нон-ковид, тзв. зеленом делу болнице.

“Сви могу и биће збринути. Значајан део људства је ангажован у ковид систему болнице. Уз заиста велико напрезање људства успевамо да испунимо све”, нагласио је Пушкар.

Смањује се број прегледа у крушевачкој ковид амбуланти

На подручју Расинског округа од почетка епидемије, ковид 19 потврђен је код 1.245 особа. Највеци број заражених је у Крушевцу.

Ситуација је под контролом. Најстабилније је у Варварину и Ћићевцу где је од јуна до данас по 20 новооболелих. И у другим местима, у Крушевцу, Александровцу, Трстенику и Брусу број новооболелих је већи у односу на период из јуна месеца.

У Крушевцу је 755 особа позитивно на коронавирус, у Александаровцу 234, Брусу 105, Трстенику 68.

Битку са ковидом 19 изгубило је 46 људи на подручју Расинског округа.

Побољшава се епидемиолошка ситуација у Шапцу

У Мачванском округу, највише заражених коронавирусом је у Шапцу. Епидемиолошка ситуација у том граду последњих дана је боља. Испред ковид амбуланте свега неколико људи чека на преглед. Прегледано је 228 људи, од тога 79 су били први прегледи, а остало контролни.

Већ трећи дан у Шапцу је једноцифрен број новозаражених. У уторак их је било девет. Уколико се тај тренд настави у Заводу за јавно здравље у том граду кажу да вероватно неће бити потребе за отварањем привремене ковид болнице у сали Економске школе.

У регионалној ковид болници је 218 пацијената, а осам је на респиратору и није било смртних случајева.

Број позитивних је око 13 процената, у односу на тестиране, што је двоструко мање у односу на прошлу седмицу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here