Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

На Конференцији за медије у Палати Србија новинарима су на њихова питања одговарали чланови Штаба за отклањање последица од котрона вируса Др Предраг Кон, Др Зоран Гојковић и Др Срђа Јанковић. Коментаришући објављене резултате закључили су да је до тренда пада броја оболелих у Србији дошло због свега што је до сада урађено, а пре свега због мера и активног учешћа здравственог сектора у лечењу оболелих.

“Што се тиче ситуације у Војводини, она је епидемиолошки задовољавајућа већ седам дана, пошто имамо константан пад броја оболелих и изразито повећање броја оних који су оздравили од корона вируса”, истакао је Др Гојковић.

Каже да је из КЦ Војводине отпушен 131 пацијент са болничког лечења, као и да сада на инфективном одељењу лежи 75 особа. “Ово су све резултати на основу оног што је рађено пре 10 дана, а какви ће резултати бити за 10 дана зависи како се понашамо данас”, додао је Гојковић.

Резултати показују да излазимо из ове ситуације са корона вирусом односно интензивне активности вируса, рекао је епидемиолог Предраг Кон и прецизирао да из епидемијске ситуације излазимо за око две недеље.

“Да ли смо пре времена ушли у ову ситауцију да попуштамо мере? Као што смо на самом старту ушли у строге мере, тако правовремено излазимо из затворености и улазимо у редован живот. Али, то ће трајати, то неће одједном да се пресече и да се уђе у нормалан живот”, рекао је Кон одговарајући на питања новинара.

Каже да су евентуалне ексцесне ситуације сада све мање и тешко да могу да се догоде и да имају могућности да до те мере утичу и подигну потенцијал вируса да може да изазове оно што је до сада изазивао.

“Да ли је то последица слабљења самог вируса или мера, то ће показати будућност. Причамо о Србији. По схватању неких смо тек на самом почетку епидемија на глобалном нивоу, пошто се тек захуктава вирус и прелази на јужну хемисферу, где су здравствени системи слабије структурирани”, рекао је Кон.

Додаје да се очекује да ће на јужној хемисфери вирус направити озбиљне проблеме и да се они већ запажају у неким земљама. Због евентуалног враћања на северну хемисферу, став Светске здравствене организације  је постао јаснији.

“Сада видимо и од председника неких држава да се о томе врло озбиљно размишља. Зато морамо да размишљамо да када изађемо из ове ситуације да сачувамо капцитете и способност брзог реаговања и да поступно слабимо мере, како би здржали преко потребну будност”, нагласио је Кон.

Према његовим речима у Србији више нема ниједног озбилљног жаришта корона вирусом и свуда је испод 15 одсто заражених у односу на број тестираних, а у већини делова Србије испод 10 одсто.

Кон је рекао да је до пре неколико дана највеће жариште било око Ниша и Јагодине, Ћуприје и Прокупља, али да опада број заражених и додао да је очигледно да се епидемија гаси у Војводини, као и у Београду где је, каже, изнад шест одсто заражених од броја тестираних.

“Да теоретски размишљамо где би се то поново покренуло, не видимо одакле би могло поново да се покрене”, рекао је Кон.

Нагласио је да је отварање граница и међународног саобраћаја “нешто што је врло озбиљно” и да се о томе много прича, као и о тзв. имунолошким пасошима. “Као што нам је на почетку главна претња био улазак позитивних особа из иностранства, и сада имамо ту претњу. Имамо искуство Кине која је завршила са епидемијом, па им се поново јавила та претња. То је нешто о чему морамо да размишљамо”, рекао је Кон.

Одговарајући на питање новинара докле се у свету стигло са развојем вакцине имунолог др Срђа Јанковић је рекао да вакцина може да буде направљена у наредном временском периоду, али да би била потпуно делотворна и безбедна, потребно је више времена.

“Сви бисмо волели да дамо допринос, видеће се колико је реално да је ми правимо, мислим да ћемо пре да је набављамо. Не саветујем ослањање на надања у вакцину пре него што истекне годину и по дана или чак две године”, навео је Јанковић.

Што се тиче летовања у свету Др Кон сматра да је најбоље да се не путује и да се остане у својој земљи током овог лета. “Ем што можете да се заразите, ем што ћете донети вирус у земљу. То је рационално размишљање. Треба да размишљамо и о онима који долазе у земљу и какве ћемо мере према њима предузимати“, навео је Кон.

Кон сматра да је логично да и за првомајске празнике важи забрана кретања, а да за Ђурђевдан, једну од највећих слава, не би требало ништа додатно предузимати, јер свакако полицијски час почиње од 18 сати. “Још нисмо расправљали о забрани кретања за 1. мај, али лично мислим да је логично да и даље буде забрана кретања, јер је то последњи тренутак када може озбиљно д се поквари све ово што смо имали”, рекао је др Кон.

Када је реч о Ђурђевдану, Кон је рекао да је то, практично, један дан, радни, када полицијски час почиње у 18 сати. “То је, опет, лично мишљење. Мислим да ту не треба ништа додатно радити, и практично, да изађемо из ситуације да имамо такве значајне догађаје испред нас и онда можемо да размишљамо о озбиљном отварању, ако резултати наставе овако да “падају”, рекао је Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here