Mesto za reklamu

01.05. 2020.

На редовној Конференцији за медије у Палати Србија најновије податке о пандемији у Србији у последња 24 сата и на новинарска питања одговарали су чланови Штаба епидемиолог Др Предраг Кон, председник и члан Штаба др Срђа Јaнковић. И овога пута указали су на значај елиминисања међусобних контаката као најефикасију меру од заражавања од корона вируса.

Да ширење корона вируса у Србији слаби најбоље потврђује податак да  од почетка епидемије у Србији имамо свега 3,3 одсто позитивних – указао је Др Кон. Одговарајући на питање новинара епидемиолог Кон је рекао да је број умрлих ипак забрињавајући, али је последица онога што се дешавало три недеље раније, тј. уласка вируса у геронтолошке центре. Истакао је да то није смело да се деси и да нам нажалост сада остаје да само гледамо последице тога.

Иако је скраћен полицијски час, порука је да и овог викенда треба избгавати окупљања, каже инфектолог Срђа Јанковић.

“Ако дозволимо окупљања и ако се окупљамо и долазимо у блиске контакте угрожавамо све што је до сада остварено”, поручује Јанковић и додаје да је забрањено окупљање више од две особе на отвореном.

„Ублажили смо мере, али то не мора да нас кошта“ – рекао је имунолог др Срђан Јанковић и додао да све постигнуто угрожавамо ако то не будемо поштовали.

Он је одговорио и на питање колико је заиста заражених у Србији, односно колико их је више у односу на званичан број.

Процене се крећу у размаку 1:5, 1:10, јесте већи, али није толико драстично већи да можемо да кажемо да је већи део популације прокужен“, рекао је Јанковић.

Кон је рекао да ће са укидањем ванредног стања старији моћи да се крећу као раније.

„То неће бити могуће ограничавати. Надам се да нам је свима остало у свести да су они најризичнији и да ту нема никакве дилеме и да забране контакта важе за све, али првенствено због њих“, рекао је Предраг Кон и указао да верује да ће икада више бити увођене ванредне мере као до сада, али поручио да се епидемија неће одјављивати све док је проглашена пандемија.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here