Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Живот са корона вирусом у Србији се наставља, а подсећање да је сада највећа одговорност на нама, да се заштитимо од могуће инфекције, практично значи да не смемо заборавити на неке веома важне мере којима можемо заштити и себе и своје ближње.

Наступили су топли дани који смањују ширење капљичних инфекција и значајно је смањена активност и корона вируса. Активност људи на улицама и другде је велика, као да нам се ништа није догодило и да је корона вирус један ружан сан. Ипак, сви знамо вирус је и даље присутан и не бисмо смели да дозволимо да се шири. У неким земљама, па и код нас, дошло је до ублажавања мера заштите, упркос упозорењима Светске здравствене организације да се то не чини.

Када је већ тако не бисмо смели да заборавимо на упозорења стручњака и да поклонимо дужну пажњу само заштити и да се чувамо од потенцијалних преносиоца заразе. Треба да изнад свега избегавамо блиске контакте и да се од сваког чувамо, задржавајући пристојну дистанцу, посебно када смо у затворном простору у којима је велики број људи, као што су банке, поште и јавни превоз. Иако добијамо различите информације о коришћењу маски / једни кажу да су нужне, други да нису /сматрамо да ношење маски свакако може да буде корисно у затвореном простору и оно што никада не смемо да заборавимо то је обавезно прање руку.

Епидемиолог Др Предраг Кон је у објави на свом Фејсбук профилу упозорио да се не треба претерано опуштати и организовати масовне скупове у наредном периоду.

“Никако није време за масовне јавне скупове… Још смо далеко од тога да вируса нема у циркулацији. Уз претерано опуштање и повећану фреквенцију контаката прилично је вероватно да ћемо имати пораст оболевања после 18.маја. Нико не треба да се изненади”, написао је Кон.

Уколико се препоручене мере не буду спроводиле, могуће је да се уведу обавезне.

“Ипак још увек може да се спречи. Само да се спроводе мере. Ако не може, мораће поново да се из препорука пређе у обавезно спровођење мера”, написао је епидемиолог на свом Фејсбук профилу.

Уважени проф. др Горан Стевановић, директор Инфектолошке клинике у Београду каже да је појава нових жаришта нешто што можемо очекивано и што ће се дешавати и наредних недеља и што захтева опрез.

У прилог томе, истиче др Стевановић, стижу и нови подаци из других земаља који говоре да се епидемија још није у потпуности угасила и да не смемо да се опуштамо.

“Може се очекивати поновни пораст броја оболелих ако се не буду поштовале мере превенције у затвореном простору, а нова жаришта ће свакако утицати на повећање укупног броја оболелих”, указао је доктор Стевановић.

Према његовим речима, појава нових жаришта је и разлог због чега се не смањују ковид капацитети, јер здравствени систем мора бити спреман за сваког оболелог.

“Ово је прича која се неће завршити у мају и ми ћемо имати новооболеле и током целог јуна, а иза тога  и дуже”, закључује је доктор Стевановић.

“Српска стварност”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here