Mesto za reklamu

04.07.2020.

Чувени вирусолог Ана Глигић, која је 1972. била на челу тима који је успео изоловати вирус великих богиња (вариола вера), каже да је проблем са вирусом корона то што се понаша мимо свих досад познатих правила. По неку сличност је пронашла са мишјом грозницом, те навела да ипак ускоро очекује опадање епидемије.

„Не знам шта се дешава. Начин преношења, инкубација, одржавање у спољашњој средини, све наопако, ништа што знамо… Не могу протумачити толики број мртвих и обољелих у једном дану са овим извештајима да се преноси само капљично. То је немогуће! Анализирала сам, гледала, упоређивала с оним што знам о природним жариштима које сам истраживала у бившој Југославији и на другим теренима. Ово се не може упоредити с било чиме. Он се (вирус) понаша како хоће“, рекла је др Глигић за „Радиосарајево.ба“.

Додала је да нас вирус очито учи нечему „што морамо сада да прихватимо и добро анализирамо шта се дешава“.

Коментаришући информације да је глобална студија пронашла снажне доказе да се проширио нови облик вируса корона она је рекла да је правило да овакав вирус слаби на људској популацији.

„Правило је да овакав вирус слаби на људској популацији. Он се сада појавио и леталитет (смртност) је много већи него је био у почетку! Не понаша се као остали вируси што до сада знамо. Он је мутирао и сад имамо нешто ново овде“, додала је.

Ипак, анализирајући друге природно-жаришне инфекције, дошла је до података који су својевремено објављени у емитентом светском часопису. Тамо се тврди да се епидемија мишје грознице јавила у два врха у размацима од месец и по до два месеца. Мишју грозницу иначе изазива ханта вирус, који је први пут изолован у Азији, а добио је име по реци Ханта у Јужној Кореји где је изазвао прву епидемију.

„Управо се он тако понаша. Треба сачекати једно 4-5 дана да видимо шта даље. Мислим да ће бити снажно опадање и да ће се на неки начин изгубити, а да ће оно што остане бити жаришта која ће се моћи држати под контролом, односно да не оптерећују толико здравствени систем. Ја тако мислим. Та истраживања су се поклопила с овим што имамо, али не могу та тврдим сасвим прецизно када немам сопствена истраживања.”, констатoвала је.

Уколико се будемо придржавали мера, уверена је да би први талас епидемије би могао да се заврши већ за 20 дана.

„Било је и пре епидемија, катастрофа, али није било телевизија да се то тако преноси. То ће све завршити. Ја сматрам да ће се за 20 дана ово ставити под контролу. Али ми не знамо шта ће даље бити, после тога“, закључила је Глигић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here