Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Амерички амбасадор у Приштини, Филип Коснет, разговарао је данас одвојено са председницима Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова, Аљбином Куртијем и Исом Мустафом, а према саопштењу из обе странке тема је била изборни процес, борба против криминала и корупције, као и дијалог са Београдом.

Куртијево Самоопредељење и Мустафин ДСК освојили су највише гласова на превременим парламентарним изборима, одржаним у недељу.

Из Самоопредељења је саопштено да је Курти амбасадору Коснету “изнео свој план за дијалог са Србијом, образлажући да прво планира да започне разговоре са косовским Србима, а затим да се састане са новим представником ЕУ за спољну политику”.

“Курти рекао је да ће дијалог почети са косовским Србима, “одоздо према горе”, ради развоја и интеграције Срба од прве недеље. У међувремену, у првом месецу потребан нам је састанак са (Жозеп) Борелом, новим високим представником ЕУ за спољну политику и безбедносну политику, као и дијалог са Бриселом за дијалог са Србијом, јер дијалог са Србијом мора бити добро припремљен са јасним принципима”, наводи се у саопштењу.

Курти је, додаје се, рекао и да “Поглавље 33 претходних споразума требало би да буде унапред затворено, наиме процена њихове примене и утицаја”.

Лидер Самоопредељења је рекао и да не треба каснити са свим тим, али и не журити и правити грешке које су, како каже, Косово коштале.

Према саопштењу ДСК-а, амбасадор Коснет је био је задовољан током изборног процес и великим одзивом гласача.

Рекао је, наводи се, да очекује поновну усредсређеност на напредак против корупције, економије и дијалога са Србијом ка постизању свеобухватног споразума који би региону донио стабилност и трајни мир.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here