Mesto za reklamu

28.12.2018.

“Мислим да 2019. година мора бити година свеобухватног споразума. Ако се однос између Србије и Косова не побољша, постаће још гори. Заиста не постоји опција да се задржи статус кво”, казао је у интервјуу Коссеву амерички амбасадор на Косову Филип Коснет.

Коснет наглашава да његова држава жели да види „креативан свеобухватни споразум између две земље“ који мора да узме у обзир бриге и сигурност Срба на Косову и да то не може да се игнорише.

„Нисам рекао двојице председника, јер су то демократије и потребно је више од два човека,“ износи амерички став али и истиче да САД „не исписују бланко чек“.

А то значи да: „Не кажемо да ће Сједињене Државе подржати све на шта се те владе сложе“.

Истовремено немају ни жељени исход и не покушавају да напишу како би требало да изгледа споразум између Косова и Србије и сматра да се америчка позиција не разликује „толико“од европске.

Коснет је казао да његова влада сматра да би позитиван корак био уколико би косовска влада у овом тренутку суспендовала царине, као средство за креирање замаха, како би процес дијалога напредовао.

Искрено, мислим да су и влада у Приштини и влада у Београду предузеле неке кораке у прошлости да покажу колико су опасне, те да имају предност коју могу да искористе против друге стране.

Али оно што ме сада више занима јесте то да видим какве кораке две стране могу да предузму како би показале колико су посвећене процесу дијалога и напретку.

Космет је навео да Влада Сједињених Америчких Држава, Трампова администрација је пре свега дубоко посвећена томе да помогне нашим пријатељима на Косову и у Србији у проналажењу трајног, одрживог, узајамно корисног споразума који ће бити у корист обе земље и који ће ојачати њихове везе са западом и САД.

“То је један од разлога за оптимизам. Нисам видео да су САД показале овакву посвећеност, овај ниво енергије и престиж по овом питању. Морам да кажем да Трампова администрација посматра оно што називамо замрзнутим конфликтима широм света и каже: „Морамо да уздрмамо ствари. Сада морамо да направимо напредак.“ Тако да мислим да је преданост председника Трампа добро прихваћена и у Србији и на Косову,”- оцењује Коснет.

Дакле, када ме питате који разлог видим за оптимизам, мислим да сада постоји снажна подршка за напредак у међународној заједници. Мислим да 2019. мора да буде година свеобухватног споразума. Ако се однос између Србије и Косова не побољша, постаће још гори. Заиста не постоји опција да се задржи статус кво. Јасно ми је да све већи број гласова с косовске стране учествује у овом процесу. Стварањем државне делегације видели смо много ширу заступљеност у процесу, укључујући и део политичке опозиције. А моја влада чврсто верује да је ово тренутак за национално јединство. Ово је тренутак када све политичке партије треба да учествују у процесу. Да се глас свих заједница, укључујући и гласове српских грађана Косова, мора чути. Ово није време да се седи по страни и критикује. Ово је време да се они укључе. То је спор, компликован процес, али мислим да је важно да како се преговори буду наставили са Београдом, сви – људи на Косову и у Србији разумеју да преговарачи говоре једним гласом. И мислим да је 2019. година када ћемо видети свеобухватни споразум,”- рекао је Коснет.

 „Српска стварност“ / Еадио К и М, Косснев /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here