Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Портпарол Централне изборне комисије на КиМ Ваљмир Ељези изјавио је да је након парламентарних избора одржаних 14. фебруара ове године ЦИК наставила са активностима сређивања бирачког списка, са кога је уклоњено више од 18.000 имена преминулих.

Он је додао да је ЦИК утврдио метод који служи за брисање бирача и тачност бирачког списка, пренела је Коха.

Како је објаснио, из пензијског одељења које делује у оквиру Министарства рада и социјалног старања добијена је база података са именима особа које су преминуле, а службеници ЦИК су изашли на терен и верификовали те податке.

Додао је да је процес верификације на лицу места обављен преко канцеларија за цивилни статус у општинама, локалних верских заједница и представника села.

Ељези је додао да “особе које су се одрекле држављанства Косова неће бити на бирачком списку“ и да је њихов број сада 1.158.

Почетком септембра Централна изборна комисија оверила је коначан списак бирача, унутар и ван Косова за локалне изборе 2021., а на основу њега право гласа имаће 1.885.448 бирача, док је број бирача ван Косова 15.532.

Списак ће бити распоређен на бирачким местима 17. октобра, а на

дан избора на Косову ће бити отворена 883 бирачка центра, са укупно 2.477 бирачких места.

Начелник Секретаријата ЦИК Бурим Ахметај изјавио је да су за локалне изборе на КиМ примили 1.900 пакета гласачких листића за дијаспору, које чува косовска полиција у Министарству за инфраструктуру.

Гласање путем поште почело је 15. септембра, а завршава се 15. октобра, преноси Кљан Косово.

Регистрација бирача са посебним потребама обављаће се до 4. октобра, како би спискови стигли на време у изборне центре.

На састанку у ЦИК расправљало се и о захтеву Министарства просвете да ли да се школе користе, или не, за изборну кампању.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here