Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Епидемиолошка ситуација на северу Косова и Метохије је под контролом али је стање забрињавајуће због пораста позитивних на вирус Ковид 19. Због попуњених капацитета на инфективном и плућном одељењу активирана је и привремена Ковид болница у оквиру Клиничко болничког центра Косовска Митровица.

Од данас тестирање ПЦР тестом је повећано на 60 узорака дневно, они се шаљу Ветеринарској станици у Краљеву, резултати стижу за 24 часа, чиме је убрзан цео процес, истакао је епидемиолог др Александар Антонијевић.

“Ситуација јесте компликована све је већи број оболелих. У појединим срединамо од укупног броја тестираних 50 посто је позитивно. До сада смо урадили 253 узорка од 18.јуна, када су се јавили први случајеви. Још једном апел, молба, грађанима да поштују социјалну дистанцу, носе маске и рукавице, као и поштовање свих мера које се односе на угоститељске објекте, продавнице. То су неке основне али и најбоље мере, оне дају најбоље резултате”, истакао је епидемиолог Александар Антонијевић.

Клиничко болнички центар у Косовској Митровици ради пуним капацитетом, а због броја позитивних на корона вирус активирана је привремена Ковид болница са више од 100 лежајева.

В.Д. директора  КБЦ Косовска Митровица др Златан Елек каже да на инфективном одељењу има 16 лежајева а сада тренутно има десет пацијената.

“Тријажни центар прва зграда на уласку у КБЦ то је АТД и грудно одељење има 30 пацијената, 20 чека резултате. С обзиром да у окружењу има повећан број оболелих, (Нови Пазар, Сјеница и Тутин) ми смо се одлучили да целу зграду интернистичког блока, која има 140 лежајева претворимо у Ковид болницу, у њој тренутно нема пацијената. Интерно одељење изместили смо у зграду физијатрије а неурологију и психијатрију на очно одељењ. Све остало функционише нормално”, рекао је др Златан Елек.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here