Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Став Косова о пројекту “мини–Шенген”, за који се наводи да се ослања на спровођење слободног кретања робе, капитала, људи и услуга је да та иницијатива дискриминаторска, преноси Коха.

Председник Привредне коморе Косова Берат Рукићи истиче да га предлагачи те иницијативе нису уверили у добронамерност  идеје.

“Од назива до протагонистике предлагача, постоје знакови да ц́е и та иницијатива попримити политичку, а не економску конотацију”, каже Рукиц́и који наводи друге регионалне иницијативе, попут Цефте, од којих Косово има мање користи него други.

Став Бесника Весолија, познаваоца европских прилика је да је погрешно мишљење да “оваква иницијатива може бити одговор на нову политику проширења Европске уније”.

Према писању Кохе, идеја о формирању “Мини – шенгена” са неповерењем је прихваћена и у Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Лист наводи да се та иницијатива нашла на столу када је упозорено да ц́е неке земље ЕУ, посебно Француска, одбити да отворе преговоре са Албанијом и Северном Македонијом.

Премијери обе земље, Еди Рама и Зоран Заев, покренули су то заједно са председником Србије Александром Вучиц́ем, уз оцену да је Брисел Србији јасно ставио до знања да без коначног споразума са Косовом не може да рачуна на европску интеграцију.

„Српска стварност“ / Коха Диторе /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here