1. 09. 2020.

Одавно је познато да се тyв. Косово у Европској унији не третира као суверена држава, али званичници ЕУ су то питање увек релативизовали говорећи о “европској перспективи”, пише Коха.

У тексту се наводи да, међутим, никада до сада није тако јасно речено да Косово* није држава за Европску унију и да се не може пријавити за чланство у ЕУ, као што је то недавно учинио портпарол ЕУ Петер Стано на конференцији за новинаре.

Коха подсећа да је Стано ово рекао одговарајући на питање да ли Косово* може да се пријави за чланство у ЕУ, пошто је сада део обавезе у документима потписаним у Вашингтону, где је обећно да се неће тражити чланство у међународним организацијама.

Стано није желео да коментарише шта се догодило у Вашингтону, рекавши да је се то тиче  страна у договорима, а не ЕУ, већ се ограничио на појашњења у вези са могућношћу да тзв.Косово аплицира за чланство у ЕУ.

“Што се тиче вашег питања да ли ће Косово моћи да се пријави за чланство у ЕУ, бојим се да морам да вас подсетим на чињеницу да још увек постоји пет држава чланица које то нису признале.  Косово још увек није у могућности да поднесе формалну пријаву за чланство у ЕУ“, рекао је портпарол ЕУ, додајући да Косово* има јасну европску перспективу.

Рекао је и да ЕУ годинама интензивно сарађује са Косовом* како би му помогла да се креће ка европским интеграцијама и у једном тренутку ће бити могуће да се пријави за чланство.

Дијалог и нормализацију односа са Србијом назвао је нечим што је повезано са процесом интеграције у ЕУ за обе стране, и за Београд и за Приштину.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here