Mesto za reklamu

26.12.2019.

Потпредседник Самоопредељења Глаук Коњуфца изабран је за председника косовске скупштине, док је Славко Симић испред Српске листе, изабран за потпредседника. Пре избора руководећих скупштине, посланици су положили заклетву. Тиме је косовска скупштина у новом сазиву и формално конституисана.

Коњуфца је на конститутивној седници изабран на предлог лидера „Самоопредељења“ Аљбина Куртија.

За потпредседнике косовске скупштине су, поред Славка Симића испред Српске листе, изабрани и Арберије Нагавци из покрета Самоопредељење, Кујтим Шаља из Демократског савеза Косова и Мемљи Краснићи из Демократске партије.

Глаук Коњуфца изабран је са 75 гласова за, 27 против, док шесторо посланика није гласало. За Коњуфцу су гласали и посланици Демократског савеза Косова.

Славко Симић испред Српске листе изабран је за потпредседника Скупштине са 92 гласа за, два која су се уздржала од гласања и два гласа против.

Пре избора руководећих скупштине, посланици су положили заклетву. Тиме је косовска скупштина у новом сазиву и формално конституисана.

Сада је на потезу Хашим Тачи. Он је у вечерашњем обраћању честитао новоизабраним посланицима, али и поручио им Косово има много изазова који захтевају висок ниво одговорности како би били превазиђени.

То се пре свега односи на водеће странке – покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова, који два и по месеца разговарају о формирању нове владе.

Те две странке не могу да се договоре око поделе свих функција које би биле обухваћене коалиционом договором за формирање нове владе. Министарство унутрашњих послова је у овом тренутку јабука раздора.

Председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа доставио је покрету Самооппредељење нови предлог за формирање косовске владе, којим им уступају једно министарско место када представник ДСК буде изабран за косовског председника у пролеће 2021. године.

Мустафа је након седнице председништва странке рекао да не одустају од министарства полиције, јер оно припада ДСК по раније постигнутом договору о подели министарстава.

“Питање поделе министарстава договорено је једном и такав захтев ПС значи одустајање од раније постигнутог споразума”, рекао је Мустафа.

Према његовом мишљењу, једино питање које није решено је место председника.

Покрет Самоопредељење је у последњој понуди прихватио да ДСК има право на председника Косова, али да заузврат треба да се одрекне министарства унутрашњих послова.

Хашим Тачи сада треба да одреди мандатара за формирање владе. Упућени кажу да, ако странке победнице до краја јануара не успеју да фомирају владу, онда је расписивање нових ванредних избора најизгледнија опција.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here