Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Аљбин Курти нови председник тзв. Владе Косова рођен је пре 44 године и по занимању је доктор економских наука, а звање је стекао на престижном универзитету у Великој Британији.  У свом инаугурационом говору, на конститутивној седници, поручио је  да ће наставак дијалога са Београдом и економски опоравак Косова бити његови приоритети.

Авдулах Хоти из Демократског савеза Косова (ДСК), кога је данас председник привремених косовских институција Хашим Тачи именовао за мандатара владе у Приштини, у одлазећој влади Аљбина Куртија био је први потпредседник, али је смењен исте ноћи када је лидеру Самоопредељења двотрећинском већином изгласано неповерење.

Познаваоци приштинске политичке сцене за Хотија кажу, како преноси Танјуг, да је одувек био узданица лидера ДСК-а Исе Мустафе, који се уочи парламентарних избора, јуна 2017, повукао и уступио месту млађем Хотију.

Оснивач те странке је Ибрахим Ругова, а многи на косовској политичкој сцени сматрају да се партија никад није опоравила после његове смрти, али да, по инерцији, на сваким изборима узме око четвртину гласова.

ДСК је на октобарским изборима прошле године освојио само једно посланичко место мање од Куртијевог Самоопредељења.

Хоти је рођен 4. фебруара 1976. у Ораховцу.  Студирао је менаџмент и информатику на Економском факултету у Приштини од 1994. до 1998. године. Завршио је мастер (2001-2002) и докторске (2003-2007) студије економије на Универзитету Стафордшир у Великој Британији, а 2008. добио је сертификат тог универзитета за истраживачке методе и менторство студентима докторских студентија.

Радио је као асистент на Економском факултету у Приштини, где је за доцента изабран 2008, а 2012. године за ванредног професора. Објавио је велики број научних радова на тему тржишту рада, економском развоју и транзицији, образовању, миграцијама…

Ожењен је и има два сина, Ледиона и Антиана.

Током 2006-2007. био је виши саветник министра за образовање, науку и технологију у приштинској влади, а 2008-2009. економски саветник градоначелника Приштине.

Од 2006. члан је Генералног савета ДСК-а.

Након што је ДСК обелоданио да је кандидат за новог мандатара, Хоти је рекао да ће борба против пандемије, дијалог са Београдом и економски опоравак Косова бити њени приоритети.

Хоти је заменио Куртија, коме је крајем марта изгласано неповерење, управо на иницијативу ДСК-а, након само 50 дана власти.

Разлози за покретање те иницијативе, за коју се залагала већина чланства ДСК-а, на челу са Мустафом и Хотијем, били су незадовољство игнорантским односом Куртија према САД и његовим одбијањем да без услова укине 100 одсто увећане таксе на српске производе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here