Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Против митрополита црногорско-приморског Амфилохија поднете две пријаве. Митрополит је након шест сати изашао из зграде Центра безбедности “Подгорица”, јављају “Вијести”.

Против митрополита црногорско-приморског Амфилохија поднета је кривична пријава због сумње да је починио кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, саопштено је из Управе полиције.

“Он је ово дјело, сумња се, починио на начин што је организовао јавно окупљање у покрету којем је по процјенама полиције присуствовало око 8.000 грађана што је супротно мјери Министарства здравља о дозвољеном броју грађана на јавним окупљањима”, саопштено је из Управе полиције.

Из Управе полиције наводе да је против митрополита Амфилохије поднета и прекршајна пријава због почињеног прекршаја из Закона о јавним окупљањима и јавним приредбама, јављају Вијести.

Митрополит Амфилохије позван је раније данас у полицију како би, у својству грађанина дао изјаву због синоћње литије улицама Главног града.

Са Амфилохијем су у Центар безбедности (ЦБ) Подгорица била и два адвоката.

Док је митрополит Амфилохије био на саслушању испред зграде подгоричке полиције окупило се двадесетак свештеника и монахиња, као и неколико грађана на платоу у знак подршке.

Полиција је свештенике и окупљене грађане упозорила да морају се разиђу, јер јавно окупљање није пријављено и не може му присуствовати више од 20 особа.

Након скандирања “пустите владику” из зграде ЦБ-а изашао је један од митрополитових правних заступника, адвокат Божо Милоњић.

Он је окупљенима пренио поруку митрополита – да поштују нареду полиције, направе дистанцу и не скандирају.

Свештенство и окупљени грађани раздвојили су се у мање групе.

Амфилохију је јутрос у Цетињском манастиру уручен позив у коме је писало да је потребно од њега прикупити обавештења у својству грађанина.

Адвокати Митрополије: Поступање тужиоца непрофесионално и некоректно

После саслушања митрополита Амфилохија који је  изашао из зграде подгоричке полиције, великом броју окупљених свештеника и верника, као и новинара, обратили су се адвокати Божидар Милоњић и Драган Шо, пише на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Адвокат Милоњић је рекао да је саслушање било предуго, да иначе може да се обави хитно и економично, али да то није била намера тужиоца.

„Митрополит је био до последњег минута у Центру безбједности Подгорица, он је све објаснио и појаснио како је текла организација и молебана и литије”, казао је Милоњић.

„Желим да скренем пажњу да је поступање државног тужиоца у овом случају данас било јако непрофесионално и некоректно. Ово је требало да се заврши за сат времена”, рекао је Милоњић, објаснивши да је тужилац сваких сат времена постављао по једно питање, па допунско питање, те опет враћање на питање, што је развлачење и куповање времена до пуних шест сати.

Адвокат Божидар Милоњић је нагласио да је тужилац овим показао своју слабост, без обзира што је поднео кривичну пријаву против Митрополита.

„Будите сигурни да овде нема доказа, нема основане сумње, нема основа сумње за ово кривично дело, и зато је било задржавање до шест сати”, рекао је адвокат Милоњић.

На питање новинарке на шта су се односила питања и ко је био тужилац, Милоњић је одговорио да је у питању тужилац Никола Боричић из Подгорице, а питања су се тицала организације литије, обезбеђивања, организације редара, трасе кретања.

„Сва питања су била искључиво концентрисана на то да се исцрпи време од шест сати”, закључио је Милоњић.

Други бранилац Његовог високопреосвештенства, адвокат Драган Шоћ рекао је:

„Прво, јасно је да је ово један од континуираних потеза шикане свештенства православне Цркве у Црној Гори”, нагласивши да власт врши перманентни притисак и да се у том правцу не либи да предузима мере које су недостојне.

Шоћ је такође подвукао да држање шест сати Митрополита Амфилохија, човека од 83 године, без икаквога разлога, много је више од само непрофесионалног понашања.

„Овде се ради или о глупости самог тужиоца, или о наређењу које му је дато да он то мора да заврши”, рекао је Шоћ.

„Јавност треба да зна и знаће да је овде у питању показивање силе на један непримерен начин”, истакао је Шоћ и рекао да држава и власт овим нису добили ништа, већ само изгубили на угледу.

Он је нагласио да ће се име тужиоца Николе Боричића наћи са осталима који су се понашали непрофесионално.

„Нека цела црногорска јавност зна ко је пристао да то ради”, казао је. Шоћ је подсетио на пример Божа Вуксановића који није хтео да под политичким налогом прогони тадашње руководство Црне Горе, јер је следио своју професионалну савест и сачувао своју част.

Шоћ је рекао да су се полицајци према Митрополиту понашали коректно, са поштовањем.

„Они су радили све како треба да раде, а да се ни са чим не наруши достојанство човека кога су саслушавали”, истакао је.

„Митрополит је стоички издржао ову физичку тортуру од шест сати”, рекао је Шоћ и напоменуо да, из угла некога ко се бавио политиком, сматра да држава ово себи није смела да допусти.

„Ово је срамота за власт”, закључио је адвокат Драган Шоћ.

Тужилац Никола Боричић поднео је кривичну пријаву против Митрополита Амфилохија због сумње да је починио кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here