Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Ако смо поразили ДПС да би очували систем који су они створили онда нисмо учинили ништа, Црна Гора нема више времена за одлагање нагомиланих проблема ни један дан, каже у ауторском тексту на Фејсбуку Здравко Кривокапић, кандидат за мандатара нове владе Црне Горе.

Текст преносимо у целости:

“Грађани Црне Горе су прије нешто више од мјесец дана на изборима поразили власт која је тридесет година рушила основне вриједности цивилизованог друштва које је Црна Гора баштинила кроз историју. Да су у томе у доброј мјери и успјели потврдио је и овај период од завршетка избора и чекање да се „господар“ смилује свом народу и додијели мандат за састав нове владе. Како никада ништа не бива без смисла и промисла тако и овај период видим као снијег по којем је свако од нас оставио стопе.

Сад је више него икада јасно да је на изборима поражен режим, али да многе његове тековине тек треба да буду поражене. Бојим се да је списак друштвених аномалија толико дуг да Црна Гора нема времена да рјешавање тих проблема одлаже ниједан једини дан. Ако смо поразили ДПС да би очували систем који су они створили онда нисмо учинили ништа, зато мислим да нам је преумљење питање свих питања. Ми једноставно морамо почети другачије да размишљамо, другачије да се понашамо и дјелујемо, другачије да комуницирамо.

Црна Гора мора храбро искорачити у нову етапу свог развоја , јер иако је у њој порушено много, ми имамо невјероватан људски потенцијал да државу усправимо и вратимо је онима од којих је отета прије тридесет година! Посљедњих дана јавност Црне Горе забавља се проблемом који то више није.

Ми смо тај проблем, а тиче се Закона о слободи вјероисповјести ријешили 30. августа и званично, незванично мјесецима раније, мирним и достојанственим протестима против правног насиља. Падом ДПС прво што је са њим и за њим пало био је управо тај накарадни Закон, због кога се, између осталог, коначно и усправила Црна Гора.

Умјесто да се у периоду, док ишчекујемо ријеч одлазећег господара, бавимо питањима која ће нас затрпати већ крајем текуће године, а сва су везана за тешку финансијску и епидемиолошку ситуацију у држави, грађани Црне Горе слушају конфузне изјаве представника политичког блока који је одмах након избора у темељни споразум уградио рјешење тог питања.

Оштећена страна, у овом случају Црква, није имала примједбе на ту одредбу нашег споразума. Закон о слободи вјероисповјести није више проблем Црне Горе, али преко полемике о њему могу се идентификовати проблеми који су и те како присутни у нашем друштву. Дневни ред свугдје постављају они који воде, руководе или владају, зато мислим да је бесмислено да је на дневном реду у Црној Гори и даље питање које је кандидовала одлазећа власт, и на њему поломила зубе. Ђукановићев режим је рушио и могу сада слободно рећи порушио елементарно повјерење грађана једних у друге и свих у правну државу, али оно што им данас најмање треба јесте наше свједочење да смо пред тим проблемом слаби, јер нисмо! Зато предлажем да се на јавни дневни ред не кандидују теме које су вјештачке, јер стварних имамо на претек, да се не шири дефетизам или песимизам, јер ми нисмо побиједили да би кукали или међусобно се оптуживали, већ да би мијењали Црну Гору.

Предлажем да јавни простор обогатимо конструктивним расправама о реалним проблемима и тако пошаљемо поруку да и на такав начин рушимо изопачено насљеђе које нам је оставио одлазећи режим”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here