Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Црногорски премијер Здравко Кривокапић затражио је оставку и покренуо поступак смене министра правде Владимира Лепосавића због ставова о Сребреници. ДФ против разрешења. Протести грађана широм Црне Горе који су против смене.

Лепосавић је раније изјавио да ће признати да је у Сребреници почињен злочина геноцида „када се то недвосмислено утврди“ и оспорио је легитимитет суда у Хагу где је суђено за Сребреницу.

Кривокапић је рекао да је тражио оставку Владимира Лепосавића, а потом покренуо законску процедуру разрешења. Кривокапић каже да је послао поруку Лепосавићу „да треба сам да се вади из онога што је закувао“ сматрајући да ће његова изјава бити таква да може да амортизује оно што је речено.

Пошто је Лепосавић остао доследан свом ставу донео сам тешку одлуку – предлог о разрешењу члана Владе на основу члана 105, став три Устава Црне Горе, у овом случају министра Лепосавића“, казао је Кривокапић у ванредном обраћању јавности.

Већ данас шаљем Скупштини предлог за разрешење, рекао је Кривокапић и додао да не жели да прејудицира ко ће гласати и да мисли да Скупштина треба да испоштује захтев премијера.

Црногорски премијер је посебно подвукао то што је Лепосавић министар правде.

Кривокапић је рекао да „Владу руше сви, и позиција и опозиција и окружење и центар и нико је не доживљава као своју“.

Кривокапић је додао да је „ово покушај рушења владе изнутра“ и да „на томе ради и део владајућих партија и ДПС здушно, а још осећам пипке хоботнице“, казао је премијер. Додао је и да се „стварају два ултра блока – један ултрасрпски а други ултра комитско-патриотски“ и позвао на помирење у Црној Гори.

Кривокапић је казао да ће Лепосавић обављати функцију док не буде разрешен, да није размишљао о његовом наследнику те да то може бити само експерт.

Премијер није желео да коментарише шта ће се догодити уколико Скупштина Црне Горе одбије његов предлог за смену министра, јер се, како је навео, ради о хипотетичкој ситуацији.

ДФ против разрешења, Демократе неће смењивати Лепосавића са ДПС-ом

Захтев премијера Црне Горе Здравка Кривокапића за смену министра правде Владимира Лепосавића због става о Сребреници, изазвао је бројне реакције. Реаговале су бројне странке у Црној Гори, опречним ставовима, који иду од подршке смени, до противљења и навода да је то изнуђен потез. Реаговали су и бројни грађани на друштвеним мрежама.

Подршка Лепосавићу: Широм Црне Горе протестне шетње и блокаде путева

Грађани се окупили у Подгорици, Бијелом Пољу, Никшићу, Беранама, Бару и другим градовима Црне Горе како би пружили подршку министру правде, људских и мањинских права Владимиру Лепосавићу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here