Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић саопштио је вечерас да је поднео иницијативу за смену потпредседника Владе Дритана Абазовића.

Он је то објавио на свом Твитер налогу.

“Данас сам Скупштини Црне Горе поднео иницијативу за смену Дритана Абазовића, и предложио министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића за новог потпредседника Владе Црне Горе. Европа сад! За здраву Црну Гору”, написао је Кривокапић.

Премијер је објавио и документ у којем се наводи да Влада подноси захтев за сазивање ванредне скупштинске седнице за 3. фебруар у 11 сати.

Дритан Абазовић поднео иницијативу за изгласавање неповерења Влади заједно са посланицима ДПС, СДП…

Коалиција “Црно на бијело” поднела је данас Скупштини Црне Горе иницијативу за изгласавање неповерења Влади. Иницијативу је потписало 31 од неопходних 27 посланика.

Иницијативу су потписали посланици коалиције “Црно на бијело”, део посланика Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократске партије (СДП), Социјалдемократа (СД), Бошњачке странке (БС), Албанске листе и Албанске коалиције.

Међу посланицима ДПС који нису потписали иницијативу су Душко Марковић, Бранимир Гвозденовић, Петар Ивановић, Мевлудин Нухоџић, Предраг Бошковић, Предраг Секулић, Миодраг Вуковић, Миомир М. Мугоша, Халил Дуковић, Драгутин Паповић, Богдан Фатић, Луиђ Шкреља и Иван Митровић.

Међу потписницима нема посланика Демократске Црне Горе (Демократе), Демократског фронта (ДФ), Социјалистичке народне партије (СНП), Праве Црне Горе, Уједињене Црне Горе (УЦГ) и Радничке партије (РП).

Коалиција “Црно на бијело” предложила је на прес конференцији 17. јануара модел мањинске владе у којој, како је казао лидер Грађанског покрета УРА и потпредсједник Владе Дритан Абазовић, не би било места за Демократски фронт и Демократску партију социјалиста.

За изгласавање неповерења је наведено пет разлога међу којима је да је председник владе Здравко Кривокапић својим деловањем више пута у претходном периоду, како наводе, угрозио и отежао сарадњу између законодавне и извршне власти што је директно произвело институционалну и политичку кризу у земљи.

“Овакво стање довело је до блокаде парламента, па чак и до бојкота од једног дела посланика парламентарне већине, што је директно утицало да се велики број закона и подзаконских аката не разматра у скупштинској процедури”, наводи се у иницијативи, објављеној на сајту Скупштине Црне Горе.

Све ово је, додаје се, довело у питање ефикасан рад парламента чији је основни задатак да служи јавном интересу и интересима грађана, а не партикуларним интересима било које политичке групације или појединца.

Из ГП УРА је саопштено да је ово пре свега и тест да ли концепт мањинске владе коју су, како кажу, предложили свим посланицима има већину у парламенту.

Кажу да је било очекивано да премијер сам покрене питање поверења влади, након изгласавања интерпелације трима министрима, али да пошто није, сматрају да то питање мора бити решено.

Наводе да је изгласавање интерпелације за три министра показало да Кривокапићева влада, у којој је Абазовић једини политичар, извршна власт нема подршку.

“Стога се не можемо правити да се ништа не догађа и да процеси нису блокирани. Црна Гора и њен политички живот више не могу да издрже статус кво”, наводе из УРЕ.

“Ако се утврди да ова влада нема подршку, понудили смо концепт мањинске владе без ДПС-а и ДФ-а свим посланицима”, наводе и додају да се надају да ће се велика већина парламента према томе односи одговорно и подржати га.

Бечић: На сцени покушај пуча и издаја епских размера
У Црној Гори је претходних дана и недеља на сцени најава класичног покушаја уставног пуча, гажења највишег правног акта, изборне воље грађана и свих постулата демократије, поручио је председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић.

Реагујући на иницијативу Абазовића, Бечић се обратио грађанима и поручио да никада неће издати народ коме служи.

“Грађани Црне Горе су 30. августа (2020.) гласали за промену, а не за превару. Црна Гора гласала је за суштинске промене, одбацивање лоших и погубних пракси које су трајале 30 година, а чији су носиоци били ДПС и његови сателити, политички послушници, медијске слуге и мафијашки сарадници”, написао је Бечић на фејсбук профилу Демократске Црне Горе, на чијем је челу.

У опширном саопштењу, Бечић је поручио да они који су се, како је навео, клели да са ДПС-ом Мила Ђукановића неће ићи у било какве варијанте, а само месец дана тврдили да са оваквим ДПС-ом неће никада имати било шта, нуде таквом ДПС-у да му принесу на тацни слободарске гласове грађана Црне Горе и да заједно формирају парламентарну већину.

“Када спојите политичку превару, политичко лицемерство, политички неморал, политички кукавичлук и политичку издају добијате велику народну издају. Издају епских размера. Издају века. Издају какву не памти Црна Гора”, поручио је Бечић.

Ако, како истиче, издаја народне воље доведе до тога да поново буде опозициони посланик, биће му, каже, част да настави да предводи непоколебљиви и храбри народ Црне Горе свих вера и нација…

Подносиоцима иницијативе је поручио: “Ако вас није срамота, издајте народ, знаће народ да то препозна”.

 

Министар Милатовић: Абазовић да поднесе оставку

Министар економског развоја у Влади Црне Горе Јаков Милатовић позвао је Абазовића да поднесе оставку, због покушаја рушења владе у којој је.

Милатовић је на свом твитер налогу написао да овај позив упућује у своје и име актуелних министара, јер сматрају да би то било етички.

“Имајући у виду да је потпредседник владе Дритан Абазовић поднео иницијативу за рушење владе са онима који су одговорни за морално и економско посрнуће Црне Горе, о чему је и сам безброј пута говорио, сматрамо да је етички да поднесе оставку у влади коју руши”, написао је Милатовић.

Кривокапић: Мањинска влада је превара

Црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је јуче да је веома изненађен концептом за формирање мањинске владе, коју је предложила коалиција Црно на бијело, предвођена потпредседником актуелне извршне власти Дританом Абазовићем и поручио да је то превара.

“Мањинска влада је превара”, поручио је Кривокапић на конференцији за новинаре и додао да је она резултат односа појединих политичких лидера који мисле да, како је рекао, читав свет зависи од њих.

Кривокапић је рекао и да ће маске пасти 1. марта, када парламент почиње да расти после зимске паузе.

Такође, рекао је и да су пред Црном Гором две опције – реконструкција владе или нови избори заједно са локалним у мају.

Мандић: Спречити промену народне воље изражене на изборима

Један од лидера Демократског фронта и челник Нове српске демократије Андрија Мандић оценио је данас да није случајно то што је ГП УРА раније одбијала иницијативе за реконструкцију владе, да је ово кулминација кризе у Црној Гори која траје шест месеци и да је тешко предвидети шта следи.

“УРА је раније била против реконструкције владе, а данас покрећу иницијативу за смену владе и хоће да промене изборну вољу грађана”, навео је Мандић у изјави за портал РТЦГ, коментаришући иницијативу за изгласавање неповерења актуелној влади.

Мандић тим поводом поручује да је сада битно да сви заједно учине да до тога не дође. Истакао је да криза власти у Црној Гори не траје од јуче, већ више од шест месеци и ово је њена кулминација.

Подсетио је и да је већинска воља грађана исказана на изборима 30. августа 2020. била да они желе ДПС Мила Ђукановића у опозицији.

“Криза у влади је попримила такве размера да је одржавање овог кабинета немогуће. Тако тешке оптужбе да председник владе сумњичи потпредседника да је повезан са нарко картелом, а потпредседник премијера да је повезан са шверцом цигарета, онда ту више нема заједничког рада и немогуће је одржати стабилност у таквој влади”, истакао је Мандић.

Како ће се ствари развијати наредних дана после ове иницијативе, тешко је претпоставити, каже Мандић и додао да је примећено велико огорчење људи који су подржали владајуће странке.

“Ми са ове дистанце размишљамо да није било случајно што није дозвољена реконструкција владе у оквиру парламентарне већине за коју смо се залагали. Све у свему, пролазимо кроз политичку кризу која је почела раније и ово је њена кулминација”, наглашава Мандић.

Протест против формирања мањинске владе

Испред зграде црногорске Владе у Подгорици вечерас је почело окупљање грађана који се противе иницијативи за формирању мањинске владе.

Блокиран је саобраћај у том делу града, а прилази згради Владе су затворени, преноси РТЦГ.

Међу грађанима су присутни посланици Демократа Момо Копривица и Владимир Мартиновић.

Копривица је казао да желе да сачувају изборну већину од 30. августа, када су грађани јасно рекли да не желе да се ДПС пита, а, како је истакао, мањинска влада значи да се ДПС пита.

“То значи да се не могу одлуке доносити без ДПС-а. Како неко мисли да провери прљаве послове бивших функционера, ако ДПС подржава ту владу”, казао је Копривица.

Он је нагласио да су одавно најављивали да се овај план спрема, и правовремено упозорили грађане на то.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here