Mesto za reklamu

02.08.2020.

На конференцији за новинаре Кризног штаба, министар здравља др Златибор Лончар је рекао да можемо и морамо да живимо са маскама и дистанцом, јер је вирус ту и биће док се не нађе вакцина и док се велика већина становништва вакцинише. Имамо висок проценат болесника са тешком клиничком сликом, истакао је инфектолог проф. др Мијомир Пелемиш. Морамо да смањимо број пацијената на интензивној нези, ношењем маски и дистанцом, упозорио је др Небојша Лађевић.

Министар Златибор Лончар је пренео новинарима да ако се људи не буду придржавали мера, мораће да им се ограничи број тамо где се окупљају, као на пример на Ади Циганлији.

“Не треба нам повећање бројa заражених после овог смањења. Наш циљ је да не напунимо болнице”, наводи Лончар.

Министар здравља Златибор Лончар истакао је и да је и даље највише заражених у Београду, али да се смањује број заражених медицинских радника. Хоспитализовано је њих 69 од 618 заражених.

Оштро је осудио инцидент у нишкој ковид болници када је нападнута медицинска сестра.

“Ако хероје и јунаке нападате, то мора да стане”, каже министар и додаје да треба да их заштитимо од сваке ружне речи.

Лончар је на конференцији за новинаре Кризног штаба истакао и да је више од 60 до 70 одсто болница претворено у ковид болнице, а циљ је да се све врате у нормални систем, што није могуће док немамо мањи број оболелих.

“Имамо много више ковид негативних пацијената који захтевају медицинску помоћ. Ми сада немамо времена да чекамо да се испразни једна болница од ковид пацијената, па да целу враћамо у нормалан режим рада. Због дужине колико траје лечење морамо, како се ослобађа један део болнице, да тај део оспособимо и вратимо у нормални систем”, објаснио је Лончар.

Лончар је указао да када се ослободи један део болнице – треба најмање четири дана да се да би се спровеле све процедуре дезинфекције да би се безбедно тај део вратио у рад са нековид пацијентима.

“Треба одморити раднике, урадити им анализу, јер раднике није могуће мешати да раде у ковид и нон ковид режиму”, каже Лончар.

Нема опуштања, циљ је, како каже министар здравља, да се дође до једноцифрених бројева позитивних да би систем функционисао.

Лончар је истакао значај придржавања заштитних мера као у Словенији, Аустрији, Немачкој … што да не будемо као они, упитао је Лончар.

Можемо да живимо са маскама и дистанцом – то је много боље, вирус је ту и биће док се не нађе вакцина и док се велика већина људи вакцинише, закључио је министар здравља.

Инфектолог проф. др Мијомир Пелемиш је на конференцији Кризног штаба нагласио да се мора истинито обавештавати јавност, и указао да је смањен број лежећих болесника, али да га брине број на интезивној нези.

“Верујем да ћемо да се изборимо са овим, али брине ме број људи који су у болницама на јединицама интензивне неге. Нама је највећи проблем што људи који се примају у болнице морају на интензивну негу. Имамо висок проценат болесника са тешком клиничком сликом, упркос смањеном броју прегледа”, каже Пелемиш.

Према његовим речима, у изради је девети терапијски протокол за лечење и да се прати све што се дешава у науци и струци.

Пелемиш је навео пример америчког доктора који је рекао да успева да се бори против ковида, али не зна како ћу да се избори притив глупости. Лек “метотрексат” се не користи против короне, то је глупост, рекао је др Пелемиш.

Инфектолог је рекао да има места оптимизму, али и великом опрезу.

Директор Клинике за анестезију КЦС Небојша Лађевић је рекао да друге лекаре и сестре немамо, они раде од марта месеца.

“Могу да кажем да је ситуација стабилна, под контролом, имамо места, али би било боље да компликованих пацијената буде што мање како бисмо могли да направимо паузу у раду”, рекао је др Лађевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here