Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Зоран Гојковић саопштио је да је на данашњој седници тог тела предложено додатно ублажавање противепидемијских мера у земљи.

     Гојковић је након седнице Кризног штаба у Палати Србија рекао да ће према препорукама све малопродајне радње моћи да раде без ограничења, односно од 00 до 24 часа, да ће угоститељски објекти који су на отвореном имати неограничено радно време, док је у затвореном радно време ограничено до један час иза поноћи.

Према његовим речима, у овим објектима је од сада је дозвољена и музика, што је додатна релаксација.

Он је навео да је препорука Кризног штаба Влади Србије да се дозволи и присуство публике на стадионима и свим спортским догађајима, и то са капацитетом до 50 одсто попуњености, а у халама, односно затвореним просторима биће до 30 одсто капацитета, уз све противепидемијске мере.

Релаксиране су мере и када је у питању окупљање људи, тако да ће у затвореном и отвореном простору од сада моћи да буде до 500 особа, објаснио је Гојковић.

Сви који планирају било какву врсту окупљања где је предвиђено више од 500 посетилаца не могу то да раде без сагласности Кризног штаба, подвукао је он и додао да су дозвољене прославе матурских свечаности, уз услов да у затвореном простору не може бити више од 500 људи.

Такође, како је пренео, данас је препоручено Влади и да се релаксира извођење рекреативне наставе и екскурзија, уз сагласност Министарства просвете, науке и технолошког развоја и надлежних институција.

Иако је премијерка Србије Ана Брнабић рекла да ће потпуно попуштање мера уследити тек када се дође до 60 одсто вакцинисаних грађана Србије, заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је уочи седнице да очекује да буде донесена одлука да се од 21. јуна у престоници, као и у другим локалним самоуправама у којима је вакцинисано више од 50 одсто људи, омогући одржавање конгреса, концерата, свадби и јавних догађаја који до сада нису могли да се одржавају, али уз поштовање прописаних мера.

Весић је навео и да је Градски завод за јавно здравље у договору са Градом Београдом, Новим Садом и инвент индустријом прописао мере за сваки од ових догађаја.

Како је раније објављено, потребно је још око 340.000 особа да би се достигао циљ од 50 одсто старијих од 18 година који су примили бар једну дозу вакцине.

Кризни штаб Владе Србије и премијерка Ана Брнабић раније су истакли да је рок да се тај циљ оствари 21. јуна, након чега може да уследи попуштање мера.

Члан Кризног штаба Гојковић  је, одговарајући на питање да ли су чланови Кризног штаба забринути да се релаксација омогући с обзиром на то да постоји делта сој вируса, а Србија није стигла до 50 одсто вакцинисаних, рекао да увек постоји доза опреза.

Према његовим речима, посматра се шта се дешава у окружењу и Европи, уз напомену да велики број земаља у нашем окружењу има овакве мере или иде ка њима.

Уколико будемо сувише опуштени, можемо доћи у ситуацију коју смо имали пре годину дана, упозорио је Гојковић и нагласио да ипак живот не може да стане.

Оно што највише забрињава, како је предочио, јесте то што је на дневном нивоу само 10 одсто вакцинисаних у односу на број који је био у претходних неколико месеци.

Он је посебно апеловао на младе да се вакцинишу јер је одзив старијег становништва задовољавајући, односно већи од 70 одсто.

Гојковић је, када је реч о враћању наших грађана са летовања, поновио да они који су вакцинисани могу да врате у земљу без поново урађеног ПЦР теста и карантина док резултати не стигну, док за невакцинисане и даље стоји да морају по повратку да ураде тест.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here