Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19, епидемиолог Предраг Кон, поручио је данас да се епидемиолошка ситуација постепено побољшава, али да и даље постоји опасност од вируса и да је неопходна дисциплина у поштовању превентивних мера.

Кон је на конференцији за новинаре Кризног штаба рекао да је дисциплина неопходна да бисмо мирно ушли у период када ће школе почети да раде, да се морају носити маске и редовно прати руке.

Ситуација је још увек несигурна, видимо да има и даље прегледа у ковид амбулантама, али се врло јасно уочава да је много више контролних прегледа и оних који се отпуштају са лечења, објаснио је Кон.

Он је навео да је Институт за заштиту јавног здравља Србије “Др Милан Јовановић Батут” формирао посебан тим за праћење ситуације у школама и додао да је на седници Кризног штаба донета одлука да се од понедељка одржавају концерти, као и да се омогући рад биоскопа и позоришта.

Дозвољене су и посете геронтолошким центрима и оне се препоручују на отвореном и трајаће око 15 минута, рекао је Кон и указао на то да протокол посета мора да се поштује, јер је то у овом тренутку решење које је нужно.

Такође, како је истакао, ноћни клубови још не могу да раде јер је на снази забрана јавног окупљања више од десет људи, а да се данас донета решења односе само на установе културе.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић истакао је да могућност рада културних установа није важна само за запослене, већ и целокупно становништво.

Оно доприноси стварању духовне атмосфере у којој ће људи добити потенцијал да целу тешку ситуацију лакше превазиђу, нагласио је он и изразио уверење да ће култура помоћи да будемо спремни као друштво да на организован начин савладамо овај тежак проблем.

Тиодоровић је поручио да се мора размишљати и о повратку људи са одмора које су провели у нашим местима, као и о повратку из иностранства.

Порука њима је да, ако се појаве било какви симптоми, да се јаве ковид амбулантама да би се могла контролисати укупна епидемиолошка ситуација, да би се свео број на 25 на 100.000, напоменуо је Тиодоровић.

Заменица директора Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић подсетила је на то да су изнете стриктне препоруке за све сегменте рада позоришта, које укључују запослене и посетиоце.

Када су у питању глумци због природе посла није предвиђено да током представе носе маске, али предвиђени су одређени здравствени прегледи и оно што треба да се односи на све нас који су на послу у контакту са већим бројем људи, а то је мерење телесне температуре, објаснила је она.

Дужност свих нас је да се понашамо одговорно и савесно. Сада морамо да будемо много савеснији. Сви смо најбољи чувари сопственог здравља, поручила је Кисић Тепавчевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here