Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је данас на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19, да је и даље највећи број заражених у Београду, а потом следе Нови Сад и Крагујевац.

   Гојковић је прецизирао да је у Београду у последња 24 часа заражено 1.561 лице, Новом Саду-461, Крагујевцу-267, Нишу-225, Краљеву-219 и Панчеву-151.

Успели смо да заравнимо криву, иако су бројке и даље велике. Проблем могу бити славља која предстоје и очекивани повратак једног броја наших грађана из иностранства. Зато смо данас разговарали о томе како да омогућимо Уставом загарантоване поступке, то јест слободу да свако уђе у своју земљу, али сигурно је да ће постојати одређени услови, објаснио је Гојковић.

Члан Кризног штаба Гојковић изјавио је да ће након 15. децембра уследити нови сет мера, односно да ће, након додатних консултација за викенд, у понедељак бити донета одлука о условима за улазак у Србију.

Он је рекао да ће сигурно постојати одређен вид услова, односно епидемиолошких мера, не само за грађане Србије, већ и за оне који немају држављанство наше земље.

Током викенда биће одржане консултације, а за понедељак је заказана нова седница Кризног штаба, на којем ће се донети одлука.

“И до сада смо слушали препоруке медицинског дела Кризног штаба”, рекао је Гојковић и навео да ће се тренутне мере наставити до 15. децембра и да ће након тога уследити нови сет мера.

Координатор ВМЦ Карабурма потпуковник Иво Удовичић апеловао је на грађане да схвате озбиљност коронавируса и актуелне ситуације, истакавши да је током овог таласа отежано примање пацијената, због великог броја оболелих.

Велики је број новооболелих и били смо принуђени на то да раније отпуштамо пацијенте, рекао је Удовичић и додао да је сада десет пута више тешких случајева него летос, те да је свима јако тешко.

Број новозаражених није много већи у последњих неколико дана, односно усталили смо цифре, које су, истина, изузетно велике, што се, наглашава, не сме пренебрегнути – наставља Гојковић..

“У самом смо пику епидемије. Успели смо да стабилизујемо криву која расте, колико ће остати у позицији заравњења, видећемо”, рекао је Гојковић и додаје да је сигурно да пад броја заражених неће бити брз, већ ће трајати одређен временски период.

“Наше је да не дозволимо да нашим лошим понашањем угрозимо природни ток епидемије и тај пад”, упозорио је Гојковић.

Он је подсетио да су претходне мере орочене до 15. децембра, те да је пред нама други викенд под ригорозним мерама.

Гојковић је на крају поручио да разуме да ће део људи имати отпор према увођењу нових мера, али да сви треба да схвате да је њихов циљ да се што више успори преношење вируса како би могао да издржи наш здравствени систем.

Истиче да је то главна стратегија пошто искуство у свету показује да од укупног броја заражених буде између 10 и 15 одсто оних који имају тешку клиничку слику и морају да буду на болничком лечењу, а умре између један и три одсто.

“Ако Србија има око седам милиона људи и ако би се сви заразили у року од само два или три месеца, и ако узмемо у обзир тих 10 до 15 одсто имали бисмо 700.000 до милион заражених којима је потребно болничко лечење, а смртност би била 70.000 до 100.000 људи”, навео је Гојковић.

Каже да ако Србија има око 255.000 оболелих од почетка епидемије, али и да би резултати сада били много гори да су бројке бележене утоку два или три месеца.

“Да смо имали толики број у року од два или три месеца резултати би били много гори, зато је стратегија да спречимо брзо ширење вируса”, нагласио је он.

Гојковић је рекао да се од када је века и света свака епидемија лечи физичким дистанцирањем.

Упитан колики је број активних случајева у Србији и зашто се то не објављује на дневном нивоу, он је рекао да нема тај податак, али да има за Војводину, где тај број износи тренутно око 35.000 људи.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here