Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Заменица директора Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић пренела је оцену  Кризног штаба да се епидемиолошка ситуација у Србији смирује, али да превентивне мере и даље морају да се поштују.

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре у Палати Србија навела да су се у многим градовима стекли услови за укидање ванредне ситуацијe, да у Крушевцу и Шапцу, на пример, нема новооболелих, али да су у појединим градовима забележена мања искакања, као у Оџацима где је било шест позитивних од 46 тестираних, што је највећи степен позитивности у једном граду.

Видимо стабилизацију епидемиолошке ситуације са трендом пада новозаражених за коју се надамо да ће се одржати у наредном периоду, али морамо да поштујемо превентивне мере јер су оне дале ефекта и допринеле томе, истакла је Кисић Тепавчевић, коментаришући најновије податке везано за COVID-19.

Епидемиолог Предраг Кон је истакао да се епидемиолошка ситуација у Београду недвосмислено и убрзано смирује и да има општина где нема ниједног сумњивог на коронавирус.

Видимо да мере дефинитивно дају резултате, рекао је Кон и напоменуо да не чуди то што је данас нешто већи број новозаражених у односу на претходна два дана, јер се суботом и недељом уочава мањи број људи који се пријављују на преглед и који добију дијагнозу сумње на коронавирус и иду да се тестирају.

У суботу их је било 217, у недељу 227, а у понедељак 398, објаснио је он.

Кон је указао на то да у земљама у којима има туризма, где има уласка људи, па и уноса инфекције, поново долази до интензивирања вируса.

То ће се све мењати, зависи од нашег понашања и контаката. Најважније је поштовати све мере, рекао је Кон и додао да грађани Србије који се враћају у земљу немају ниједну додатну обавезу, као и да ће се мере доносити у складу са епидемиолошком ситуацијом.

На данашњој конференцији за новинаре поновљено је и да ће се у школама моћи користити све маске.

Све маске долазе у обзир, али су платнене свакако најекономичније јер могу да се перу и пеглају, али и да морају редовно да се одржавају.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here