Mesto za reklamu
  1. 0 03. 2021.

Едипемиолог и члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 Др Предраг Кон саопштио је данас да је то тело одлучило да се затворе сви угоститељски објекти и радње од 12 часова у суботу до шест сати у понедељак ујутру.

Кон је на конференцији за новинаре након седнице Кризног штаба навео да за предстојећи викенд на скијалиштима на планинама неће радити практично ништа, то јест ни кафићи ни продавнице.

Што се тиче осталог дела Србије, у суботу ће све радити до поднева, због Задушница, а после 12 часова до понедељка у 6 часова радиће само продавнице хране, апотеке и бензинске пумпе, објаснио је он.

Такође, како је пренео, донета је одлука да од понедељка средње школе прелазе на онлајн наставу, најавивши да ће следећи састанак Кризног штаба бити одржан у уторак.

Кон је, одговарајући на питање о томе да ли погоршање епидемиолошке ситуације може да утиче на ток вакцинације, истакао да нема разлога да се она не настави, поручивши да је то тренутно најважнија превентивна мера.

Само је вакцина баријера која може зауставити ширење вируса, нагласио је Кон, објаснивши да је имунитет који се добија вакцинацијом већи и од оног који се ствара код лица која су прележала COVID-19.

Према његовим речима, асимптоматски оболели немају крајњи имунитет због чега се посебно за ризичне групе препоручује вакцинација.

Кон је указао на то да улазимо у следећу фазу имунизације и да ће све више грађана бити позивано на вакцинацију.

Он је, такође, објаснио да ће позоришта моћи да раде до 21 час, да ће заказани спортски догађаји моћи да се одрже без публике, а будући да пијаце спадају у област прехране и оне ће моћи да раде.

У понедељак, како је најавио, све ће поново радити уобичајено, до уторка када Кризни штаб буде сагледао нове бројке и одлучио шта ће се радити даље.

Кон је изразио уверење да ће ове мере, иако нису довољне, дати ефекат, нагласивши да другог начина који је прихватљив за цео Кризни штаб нема.

Ово је медицински део прихватио као црвену линију. Наставићемо даље да се боримо да буде што мање контаката и да што више утичемо на смањење могућости заражавања, нагласио је Кон.

Према његовим речима, постојеће мере, као што је забрана јавног окупљања, су и даље на снази, али се недовољно спроводи контрола.

Он је, говорећи о достизању колективног имунитета, објаснио да се то може обезбедити имунизовањем више од 80 одсто становништва, што је пет милиона људи у нашем случају.

Кон је истакао да неће доћи до брзог пада број новозаражених са оваквим мерама, али да, уз масовну вакцинацију, то може значајно да се убрза, поручиши да што пре треба да се вакцинише свако ко жели.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here