Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Заседао Кризни штаб и нема ублажавања мера, број заражених и даље висок. Кризни штаб је, након седнице, препоручио да ученици који похађају онлајн наставу могу да иду у школу само на оцењивање. Грађани Србије који живе у иностранству не морају у карантин уколико су комплетно вакцинисани вакцинама из Србије – поручио је у име Кризног штаба др Зоран Гојковић.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је на конференцији за медије да постојеће мере неће бити ублажене јер је и даље велики број новозаражених.

“Тај број не можемо казати да је стабилизован, повећава се минимално у односу на сваки претходни дан што говори да су постојеће мере сигурно допринеле томе да немамо нагли експоненцијални раст”, нагласио је Гојковић.

Пошто су бројеви и даље високи, потребно је, истиче, да наставимо да радимо оно што смо и до сада.

“Да се сви максимално придржавамо постојећих мера и да се сви вакцинишемо, на томе морамо да инсистирамо јер нас само вакцина може дугорочно извући из епидемије у којој се налазимо годину дана”, наглашава покрајински секретар за здравство.

Наглашава да су на седници анализиране две ствари.

Прва је, наводи, захтев Министарства просвете и школа да се омогући, првенствено ђацима који су од почетка године онлајн, да уз све могуће мере оцене дају у малим групама у школама где за то постоји могућност.

“Министарство просвете ће у координацији са локалним самоуправама покушати да изнађе могућност и модел да ученици дођу, када је неопходно да се оцене, а мора да постоји лични контак, да им се дозволи да обаве оцеињвање”, наводи Гојковић.

Друга ствар је, указује, улазак грађана Србије у Србије.

“Сви они који буду потпуно вакцинисани, са потврдом о вакцинацији, и то са потврдом из Србије, моћи ће да уђу у Србију без пи-си-ар теста и без изолације као што је до сада била”, напоменуо је Гојковић.

Према његовим речима, иста ситуација је и са људима који нису држављани Србије, странцима.

“Моћи ће без теста и карантина да уђу у Србију уколико су вакцинисани вакцинама из Републике Србије. Потпуна вакцинација подразумева две дозе ‘спутњила’, две дозе ‘Фајзера’, две дозе ‘Синофарма’.С обзиром да Астра-Зенека за сад има једну дозу, подразумева се да је једна доза у овом тренутку у равни са ове три вакцине”, напомиње Гојковић.

Упитан када ће се Кризни штаб поново састати, рекао је да ће сигурно до краја недеље.

Упитан за карантин за контакт особе заражених, Гојковић је појаснио да сви који у свом домаћинству имају неког укућана који је оболео, морају да иду у изолацију.

То, додаје, не важи за оне за које се зна да су прележали корону, оне који су се вакцинисали и здравствене раднике.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here