Mesto za reklamu
  1. 0 12. 2020.

Државни секретар Министарства здравља Владе Републике Србије Мирсад Ђерлек изјавио је данас да се масовна вакцинација у Србији очекује у првом кварталу 2021. године, а да ће до краја 2020. године стићи одређена количина вакцина, која ће бити намењена здравственим радницима, полицији и војсци.

Ђерлек је на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 најавио да се 350.000 доза вакцина очекује до марта следеће године.

Он је објаснио да би након отприлике седам дана од примљене друге дозе вакцине могли да будемо сигурни да смо безбедни од инфицирања коронавирусом.

Али, и поред масовне вакцинације морамо бити опрезни, јер ће се појављивати спорадични случајеви COVID-19, напоменуо је он и додао да ће вакцина, до које се дошло у рекордном року, бити од изузетног значаја у тешкој броби против коронавируса.

Ђерлек је подсетио на то да је јуче стигло 20 доза руске вакцине Спутњик, а да ће Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) ових дана извршити њено испитивање.

Он је нагласио да се неће дозволити да грађани Србије приме вакцину коју не одобри Агенција за лекове и медицинска средства, која није безбедна и ефикасна, уз напомену да АЛИМС има законски рок од четири месеца да одговори на захтеве.

Према његовим речима, они ће учинити све да дају мишљење и раније, али никако на уштрб безбедности пацијената, већ имајући у виду да нам је сваки дан важан за вакцину јер је прокуженост 20 одсто, па се колективни имунитет може стећи једино имунизацијом.

Државни секретар је навео и да је Фајзер предао документацију за одобрење вакцине.

Он је потврдио да се очекује да пик трећег таласа у Србији буде достигнут у периоду од 15. до 20. децембра и да ће након тога почети ситуација да се смирује, а посебно у Београду, где је већ почео да опада број оболелих.

У главном граду је пре само седам до 10 дана било више од 50 одсто заражених од укупног броја, док је сада то смањено за 20 одсто, прецизирао је Ђерлек и додао да сада има приближно 2.000 новозаражених, што педставља заравњење криве.

Према његовим речима, број новооболелих у целој Србији неће падати истовремено, већ се се то прво догодити у Београду, а тек онда у другим деловима, будући да се из престонице зараза прелила на друге делове земље.

Он је нагласио да треба успоставити што бољу контролу да се нове мере поштују и апеловао на грађане да помогну у овом тешком тренутку тако што ће поштовати све мере.

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић саопштила је да су у овој здравственој установи хоспитализована 422 пацијента, од којих је 25 на механичкој вентилацији, док је велики број пацијената због средње тешке и тешке клиничке слике на интезивној кисеоничкој потпори.

Стокић је навела да се Клиничком центру Војводине у ковид систему придружио и Војно медицински центар у Петроварадину, у коjeм је хоспитализовано 29 пацијената.

У ковид систему је, како је подсетила, и Институт за плућне болести КЦВ у Сремској Каменици.

Она је нагласила да је због драстичног повећања броја пацијената који су оболели од COVID-19 и услед десетоструког повећања броја прегледа у амбуланти, покрајински секретар за здравство издао наредбу да се и Новосадски сајам поново претвори у привремену ковид болницу.

Према њеним речима, зграда Клинике за неурологију и психијатрију Клиничког центра Војводине једини је преостали капацитет те здравствене установе који тренутно ради у нон ковид систему, прецизирала је Стокић.

Она је навела да је и Ургентни центар, који је отворен 24 сата седам дана у недељи, отворен за све пацијенте који захтевају интервенцију ургентне медицине.

Такође, како је додала, Клиника за гинекологију и акушерство обезбедила је довољно капацитета за смештај ковид позитивних породиља и трудница, као и за ковид позитивне жене које захтевају интервенцију у области гинекологије.

Стокић је указала на то да КЦВ још увек успева да покрије све капацитете за кадровима, те да се здравствени радници премештају из једне у другу организациону јединицу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here