Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Црква Светог Саве у Њујорку изгорела је у пожару 1. маја 2016. године. Јавност у Србији и дијаспори нестрпљиво је чекала почетак обнове ове треће највеће српске цркве у свету. После три године чекања, прошле недеље, Епархија источно-америчка објавила је вест о почетку реконструкције крова, што ће омогућити и скорашњи почетак богослужења у овом српском храму.

Пожар на Васкрс 2016. прогутао је горњи део цркве Св. Саве на Менхетну, грађевине из 1850. године коју је англикански бискуп Манинг, четрдесетих година прошлог века, поклонио српском епископу Николају Велимировићу.

Из Њујорка управо ових дана стиже лепа слика – на цркви су постављени метални кровни носачи, и тиме је почела друга фаза реконструкције.

Културни и историјски значај саме грађевине условили су поделу процеса у више фаза, о чему је у интервјуу ТВ Храм, на Васкрс 2018, говорио владика Иринеј, епископ истчноамерички.

“Требало нам је готово годину дана како бисмо добили одобрење од свих институција, од којих је то било потребно, како бисмо могли креннути са самим чишћењем. Гледамо цркву препуну шута, не можемо је чистити, не можемо ништа, јер смо могли изгубити храм. Због чега? Јер је то историјско знамење не само града Њујорка, већ читаве Америке” наглашава владика Иринеј.

“Без Завода за заштиту споменика ништа нисмо могли радити. Нисмо могли ништа предузети без извођача радова, без Градског грађевинског одељења…. Чак је и англиканска црква морала дати своју сагласност, односно јемство, у коме се још увек и чува тај храм као саставни део њиховог имовинског јемства.”

“Коначно смо добили одобрење да пређемо из прве у другу фазу. Та друга фаза се састоји од тога да ћемо подићи челичну конструкцију за кров. То ће бити перманентна конструкција. А црква са спољне стране мора бити сто посто враћена у првобитно стање. И када будемо затворили, макар привремено, прозоре и врата, они ће нам дати одобрење, као што је био случај и са Светосавским храмом на Врачару, да можемо с времена на време, да служимо у самом храму.”

Чланови српске заједнице у Њујорку, кроз бројне донаторске скупове, али и многи други, људи добре воље, својим прилозима финансијски су подржали изузетно скупу обнову овог храма.

Донаторски скуп у Њујорку за обнову цркве Св. Саве

На процену трошкова обнове цркве од 60 милиона долара, осигуравајућа компанија је првобитно дала шокантну понуду за исплату полисе од само 12,7 милиона. Због тога је покренут судски процес који је завршен вансудским поравнањем. Са цифром се званично није изашло у јавност али незваничним каналима стижу информације да је поравнање “у корист” парохије.

Због боље транспарентности процеса ове сложене реконструкције, Епископ источноамерички Иринеј, недавно је наложио успостављање независне ревизорске комисије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here