Mesto za reklamu

16.02.2021.

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти у интервјуу за швајцарск лист „Ле темп“ рекао је да уместо дијалога са Београдом, жели да се укључи у „унутрашњи“ дијалог који ће бити усмерен на косовске Србе.

„Желим да се укључим у дијалог усмерен на развој са косовским Србима. Према свима треба поступати једнако и са поштовањем, али морамо прекинути гласне фразе попут ’дијалога о помирењу‘ или ’историјског дијалога‘. Зашто, рецимо не ујединити албанске и српске пољопривреднике и разговарати о осемењавању, ђубриву, машинама, производњи, ценама горива? Почнимо са нечим, уместо да понављамо иста питања о идентитету. Што се тиче дијалога са Србијом, он треба да се ради у корист становништва. До сада је то имало везе са тим ко је шта из дијалога добио, тј. оним што је добио Вучић , а шта Тачи, аутократске вође које су се састајале иза затворених врата“, рекао је Курти, преноси Косово онлајн.

Како је додао, нада се и да ће идеја размене територија са Србијом ускоро бити потпуно „напуштена“.

„Да, надам се, али не прође недеља а да нови стручњак, група младих стручњака, смисли бајковити план који би чаробним штапићем решио све проблем на Балкану, вадећи ову стару идеју из ормара“, рекао је Курти.

Курти је нагласио да тема дијалога Приштине и Београда није једна од приоритета за његову странку.

„То је зато што та тема заузима шесто или седмо место међу приоритетима грађана. Све анкете показују да су њихове главне бриге запошљавање, економија, правда. Међутим, вољан сам да направим компромис и да дијалог ставим у трећи или четврти ред мојих приоритета“, рекао је Курти.

Када је реч о најавама лидера Алијансе за будућност Косова и кандидата те странке за председника Рамуша Харадинаја о уједињењу Косова и Албаније, Курти је напоменуо да је суштина да се на Косову поштују демократске процедуре, а уједињење није једна од њих.

„Када је Косово постало независно, добило је свој устав у коме се каже да једна суверена држава нема право да се слободно уједињује са другим државама. Наш суверенитет јесте ограничен, али када будемо заиста независни, такође имамо право да се одрекнемо те независности, на пример да се придружимо федерацији. Међутим, суштинска ствар је поштовање демократских процедура“, нагласио је Курти.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here