Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Приштинска делегација у данашњој рунди дијалога са Београдом у Бриселу није одбила три понуђена предлога ЕУ, тврди косовски премијер Аљбин Курти – преноси „Танјуг“.

Курти је казао да није тачно да нису прихватили ставове које је понудила ЕУ и додао да је приштинска делегација прихватила да дође поново у Брисел у августу и у септембру.

Каже да су прихватили да осуде било какву акцију или декларацију која би реметила стабилност.

“Али смо инсистирали да та тачка буде још чвршћа тако што би се помињањао мир и сигурности, а не само стабилност“, рекао је Курти обраћајући се на српском, српским новинарима.

Курти тврди да данас није усвојена декларација зато што председник Србије Александар Вучић није желео да се разговара о несталим лицима и неким другим питањима.

Казао је да су на овом састанаку размењени „поклони“ – он је дао Вучићу, како каже, три књиге, а српска страна му је узвратила са више од три увреде.

„Ја сам им дао књигу Наташе Кандић и та књига документује да је 1.133 деце убијено на КиМ, а то се све десило 1998-1999. И даље се 109 деце воде као нестала“, рекао је он.

Додао је да је друга књига, коју је дао Вучићу, исповест силованих жена од стране српске полиције и војске, а трећа која говори, како је рекао, о „истребљењу Албанаца од 1878. до 1884. “.

„Тиме сам доказао да све ово што се десило 1998-1999 није први злочин, већ нешто што се понавља. Србија је дошла на Косово геноцидом и отишла геноцидом“, поручио је Курти.

Први геноцид, према његовим речима, десио се у Куршумлији, Лесковцу, Прокупљу, Топлици, Врању и Нишу, одакле је много Албанаца који су данас на Косову пореклом, као што је председник косовске скупштине Глаук Коњуфца, што се види по презименима и именима села у јужној Србији одакле су, тврди, протерани.

„Хтео сам да кажем да имамо дугу историју – ми Албанци и Србија као држава. Никада не кажем, као други, да су Срби геноцидан народ. Кажем да је Србија учинила геноцид, то јест да је њено руководство одговорно за геноцид“, каже Курти.

Упитан шта је са злочинима над Србима, рекао је да ће се Приштина побринути да ниједан злочин не застари и да буде расветљен у „косовском“ и међународном правном систему.

Подсетио је да је Косово било под међународним протекторатом и да је правосуђе било у надлежности међународне заједнице.

Србији је поручио да јој је потребно суочавање са прошлошћу, а Приштина је, додаје, против било каквог насиља на Косову, посебно, тврди, против мањина.

Истиче да насиље долази од оних који желе поделу Косова и који желе да докажу да Срби и Албанци не могу да живе заједно.

С тим у вези је поменуо убиство српских младића у пећком кафићу „Панда”, за шта тврди да иза тога стоји ДБ који је хтео да за то окриви ОВК.

„Ми осуђујемо све инциденте и желимо да радимо заједно са Србима на КиМ, али морамо да причамо истину о ддржави Србији“, подвукао је он.

Упитан за случај Драгице Гашић, повратнице у Ђаковицу, рекао је да му је жао што директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић злоупотребвљава старце па их доводе на Видовдан на Косову са камерама.

Они не раде за те људе, већ праве шоу. Баш са камерама на Видовдан. То нема везе са добром намером“, Куртијево је објашњење на питање о случају Драгице Гашић.

Тврди да сви који имају неку својину на Косову могу да се врате, али не својину коју им је дао Слободан Милошевић.

„Има пуно Албанаца којима је Милошевић одузео имовину и дао је Србима. Седећи у Београду не зна се Србија. Ако желите да разумете истину о Србији разговарајте са Албанцима на Косову“, поручио је он.

Упитан да ли спомињање нечега што се догодило пре 150 година доприносу постизању договора Курти је одговорио питање „зашто би имали проблем са суочавање са прошлошћу ако сте чисти“.

„Без суочавања са прошлошћу нећемо имати добру будућност. Ја сам човек окренут будућности, али не можете се бавити несталим лицима, а да кажете да у држави Србији то питање води Вељко Одаловић. То је сулудо“, каже Курти.

Курти је указао да је Приштина признала Хашки трибунал, Унмик, и сада, како је рекао, „најспецијалнији суд“, али да председник Србије није признао ни Хашки трибунал.

„Рекао је да је НАТО терористичка организација и то је поновио и данас“, тврди Курти.

Тврди и да је било много више оптужница које је УНМИК подигао против Албанаца током рата, него против Срба и да је то неправда која треба да се исправи тиме што ће Косово имати правни систем за све злочине који су се догодили без обзира на националну припадност.

Он каже да нема сумње да је Србија починила злочине у целој бившој Југославији и да то доказује чињеница да се 19 држава света удружило у НАТО бомбардовању.

Упитан, на српском од стране албанских новинара, шта мисли о изјавама о „српском свету“ Курти је казао да се Вучић не дистанцира ни од Александра Вулина, ни Ивице Дачића, па ни од Слободана Милошевића и других, што је, додаје, жалосно и због чега није било договора у Бриселу последњих 10 година.

Рекао је да њему, као и другим Албанцима са Косова нико не мора да прича о прошлости, јер знају шта су преживели и да је био осуђен у Србији на 15 година затвора, да је две издржао у Пожаревцу који је упоредио са концентрационим логорима и српским новинарима рекао- ваш председник је тада био на власти.

Курти: Предложио Декларацију о миру, Вучић одбио без читања

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је на данашњем састанку са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу предложио споразум од шест тачака, али да је он ипак одбијен без читања.

Курти је после састанка у обраћању на албанском језику, рекао да је договор за који тврди да је Декларација о миру, припремио и избалансирао, преноси Коха.нет.

“Одбијен је пре него што је прочитан, и то сведочи о њиховој неспремности да постигну споразум”, рекао је Курти.

Према његовим речима, потпредседник владе Бесник Бисљими прочитао је 11 тачака које представљају 11 баријера које Србија намеће Косову у трговини, али је, каже, Вучић и то одбио.

“Тражили смо да се оне елиминишу, али ни за ово није желео да чује”, рекао је Курти.

Он је рекао да је договорено да се крајем августа састану представници делегација, а да у септембру буде одржан састанак лидера.

Он је изразио жаљење што није постигнут, како каже, договор о заједничкој изјави.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here