Mesto za reklamu

24.11.2019.

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти изјавио је да Косову није потребан Специјални суд, а да је формиран да би се покрио неуспех УНМИК-а и Еулекса, преноси КТВ.

На конференцији коју су организовали Фондација Џефрија Најса и Центар за људска права, Курти је оценио да ни локалне институције нису учиниле ништа да докажу праведну борбу Ослободилачке војске Косова.

“На Косову није било транзиције, јер се све овде веома брзо променило, уредбама УНМИК-а морали смо да се пребацимо из једног система у други, а да нико за то није гласао”, оценио је он.

“Српска окупација је за нас била затвор, болест и присуство међународних представника за нас је било као болница за исцељење и сада ће Европска унија за нас бити школа. А знате да нису сви студенти исти пред професором, зар не? Али морамо иц́и у школу”, констатовао је Курти.

“Потребна је помоц́ ЕУ у разговорима између Косова и Србије, али то не треба схватити као услов за проширење, јер је ЕУ озбиљан пројекат. Није у реду да се не отворе преговори са Албанијом и Северном Македонијом”, казао је Курти.

Он је као разлог за неспремност Француске навео то што су неке државе, које су отвориле поглавља, зауставиле демократизацију, наводећи као пример Србију, истичући да је Београд отворио поглавља за чланство, али да није допринео слободи, демократији и благостању својих грађана.

Џефри Најс, оснивач фондације која је организовала ову конференцију је рекао да у извештају Дика Мартија „не постоји ниједна чињеница о злочинима које су починили Албанци“ али је на основу тог извештаја основан суд. „Легитимитет Специјалног суда мора бити довођен у питање до краја“, оцењује Најс.

Најс, бивши главни тужилац који је подигао оптужницу против Слободана Милошевића пред трибуналом у Хагу, и његова америчка компанија, сада су ангажовани, уз финансијску надокнаду од косовских институција, како је речено, да помогну институцијама са правним процедурама у вези са Специјалним судом за Косово.

„Српска стварност“ / КТВ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here