Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Кандидат за косовског премијера Аљбин Курти изјавио је у интервјуу за Побједу да у овом тренутку није потребно убрзање преговора Београда и Приштине. Курти и да би уместо тога приоритет требало би да буде разговор о томе шта се у преговорима до сада постигло и шта предстоји.

Најавио је да ће он предводити косовски преговарачки тим, у који ће ући чланови владе, опозиција и независни експерти. “Србија Косову дугује за агресију и окупацију, дугује нам ратну одштету, пензиони фонд и штедњу грађана у банкама које су узели; никада нису вратили артефакте наше културне баштине, никад нису предали осумњичене за ратне злочине… Дакле, хајде да почнемо од наших захтева, па да видимо шта ће нама Србија понудити”, тврди Курти.

Курти је такође одбацио идеју о размени територија, јер како тврди, иза ње стоји идеја председника Србије Александра Вучића да подели Косово, а после тога, кроз разграничење са Хрватима да, како каже, подели Босну и Херцеговину, што све, каже Курти, иде на руку Русије.

Курти је упозорио да нови сукоб између тзв. Косова и Србије се не би могао локализовати, тим пре што, како је рекао, “наспрам Србије Албанци делују као нација, а не као крхка држава Косово”.

Он је поновио наводе да је председник Србије Александар Вучић политички наследник Слободана Милошевића, баш као што је Милошевић био политички наследник Александра Ранковића, односно да Вучић, како каже суштински припада истој линији “српске експанзионистичке политике”.

Курти је поновио да ће у односима са Србијом инсистирати на “пуном политичком, економском, трговинском и државном реципроцитету.

Он је рекао и да Србија мора да изручи Милана Радојичића због сумње да је умешан у убиство Оливера Ивановића. “Зна се коме је Оливер Ивановић сметао и ко га је смакао са политичке сцене”, спекулише Курти.

Курти каже да би косовска влада могла да буде формирана следећег месеца и оценио да се новим пребројавањем гласова само губи драгоцено време пошто су “избори показали вољу грађана за променама и ствари су мање-више јасне”.

Поновио је да ће у новој влади бити “представници Срба са Косова, а не представници Србије” и да она неће политички зависити од Српске листе.

Према његовим речима, “Српска листа функционише као огранак или директорат српске владе, а не као партија, и представља интересе Србије, а не интересе Срба на Косову”.

“Као будући премијер, веома сам заинтересован да саставим владу заједно са Србима којима је Косово отаџбина, дакле, с грађанима Косова, а не с представнициме државе која не признаје Косово и која се свуда и све време бори против ње”, рекао је Курти.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here