Mesto za reklamu

04.02.2020.

На церемонији, уз оркестар гарде безбедносних снага, Аљбин Курти преузео је дужност премијера Косова.

Рамуш Харадинај је одбио да му преда дужност, па је то уместо њега урадио Беџет Пацоли, бивши министар спољних послова.

Бивши премијер Рамуш Харадинај већ је раније потврдио да он у примопредаји неће учествовати, због, како је навео, обавеза на путу. Хардинај се налази у САД, где би требао да присуствује Молитвеном доручку. Харадинај такође није био присутан ни јуче у косовској скупштини.

„Одржали смо обећање избора од 6. октобра, и испоручили владу грађанима. Почаствован сам да служим народу као њихов премијер. Нова влада за нов почетак“, поручио је Аљбин Курти синоћ по изгласавању владе.

Курти је по примопредаји дужности одржао и прву седницу нове владе. Рекао је да у влади „не постоји Самоопредељење, ЛДК, Демократска странка и Српска листа, већ јединствена влада Републике Косово“.

Седница косовске владе

Скоро истовремено са предајом дужности премијера се и председница косовске скупштине, Вјоса Османи састала са амбасадором САД у Приштини, Филипом Коснетом.

Османи је у својој канцеларији у скупштини унела и прве измене. Председница скупштине уклонила је слику актуелног косовског председника, Хашима Тачија и поставила слику Ибрахима Ругове.

Вјоса Османи и Филип Коснет

Нова влада има 15 министарстава од којих шест води ЛВВ, шест ЛДК, док су од три намењих мањинским заједницама, два министарства припала Српској листи, једно Новој демократској странци. Потпредседница ЛДК Вјоса Османи изабрана је за председницу парламента са 65 од 67 гласова, и то са гласовима и Српске листе која је са друге стране за избор владе била уздржана.

 „Српска стварност“ / КоССев /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here